Az építkezés fázisai

Megéri-e vastagabb hőszigetelést beépíteni? Íme, három szempont a döntéshez

2021.03.20

Az épületek energetikai jellemzőire vonatkozó jogszabályok előírják – én ennek megfelelően a tervezők kiszámolják –, hogy különböző falvastagságok és falazóanyagok esetén a különféle hőszigetelő anyagokból milyen minimális vastagságot kell beépíteni a homlokzatra. Természetesen szabad ennél vastagabbat is alkalmazni – de megéri-e? Egyáltalán mit jelent az, hogy „megéri”?

 

 

Az Építési Megoldások portálon megjelent írás a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) szakembereinek javaslatait, tapasztalatait foglalja össze; ebből emelünk ki három fontos szempontot az alábbiakban. 

 

1. Komplex tervezői gondolkodás szükséges

A homlokzati hőszigetelés nagyban hozzájárul a ház energiafogyasztásának csökkenéséhez, de nem ez az egyetlen fontos tényező. A korszerű nyílászárók, a fűtés hatékonysága, a megújuló energiaforrások alkalmazása, és persze az egyéb helyeken (lábazaton, tetőn) elhelyezett hőszigetelések vastagsága és elhelyezésük módja is döntő lehet. Tehát az épület valóban energiahatékony működésének kialakításához komplex tervezői gondolkodás szükséges. Elképzelhető, hogy a homlokzati hőszigetelés rossz esetben alig ér valamit, tehát szinte sosem térül meg. Jó esetben viszont nagyon is kézzelfogható megtakarítást eredményez a fűtési (és hűtési) költségekben már néhány éven belül. 

 

2. Nem csak a vastagság befolyásolja az árat

Általánosságban – a fentiek figyelembe vételével – mindenképpen érdemes megfontolni a vastagság növelését. A MEPS szakemberei szerint a mostanában – polisztirol hőszigetelések esetében – leginkább alkalmazott 14-16 cm-es vastagság helyett tanácsos lenne inkább 20-22 cm-es vastagságban gondolkodni. A polisztirol (EPS) viszonylag olcsó anyag, tehát a vastagság növelése csak csekély mértékben növeli az anyagköltséget, míg az egyéb költségek – állványozás, ragasztó, dübel, vakolat, munkadíj – fixnek tekinthetők, nem függenek a vastagságtól. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 10 cm helyett 20 cm vastagságú hőszigetelést építtetünk be, az körülbelül csak 15-25 százalékos költségnövekedést jelent a teljes homlokzati kialakításban, az energiafogyasztásra viszont jelentős hatása lehet. 

 

3. Nem csak az energiamegtakarítás számít

A szakemberek szerint a megfelelő vastagságú hőszigeteléssel akár 40 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni – de nem biztos, hogy jó úton járunk, ha csak ezt a költségmegtakarítást vesszük figyelembe. A hőszigetelés javíthatja a ház belső klímáját is – és ezáltal a benne lakók életminőségét –, továbbá az ingatlan piaci értékét is növeli. Hasonló a helyzet mondjuk a lakás kifestésével: nyilván nem azért „éri meg”, mert valamiféle közvetlen költségmegtakarítást hoz, egyszerűen jobban szeretünk olyan lakásban élni, ami ki van festve… 

 

Az Építési Megoldások portálon olvasható a teljes cikk, bővebb információkkal >>

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>