Az építkezés fázisai

Így érdemes beépíteni a hangszigetelést a födémbe

2021.03.08

Mit tehetünk azért, hogy a tetőtéri helyiségekben folyó tevékenység zaja ne – vagy minél kevésbé – jusson le az alatta lévő szintre?

 

 

Amikor a hangszigetelés lehetőségéről gondolkozunk, alapvetően két fogalommal kell megismerkednünk. Az egyik a „léghang”, ami a levegőben terjedő hangot jelenti, a másik pedig a „lépéshang”, ami – értelemszerűen – főleg a járkálásból adódik, és magán a födémen keresztül terjed. 

A levegőben terjedő hang zavaró hatása nyilván olyasmitől is függ, hogy nyitva van-e az ajtó az adott helyiség(ek)ben. Az, hogy magán a födémen áthatolnak-e a léghangok, attól függ, hogy mennyire nagy a tömege és tömörsége a födémszerkezetnek. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy egy „rendesen megépített” födémszerkezettel nem nagyon lehet ilyen gond. 

A probléma a lépéshangokkal szokott lenni: hiába növeljük a szerkezet tömegét, illetve tömörségét, a léptek – vagy mondjuk a széktologatás – hangjának átjutását ez csak kevéssé gátolja.

A lépéshangok terjedését hatékonyan az úgynevezett „úsztatott szerkezetű” rétegrenddel lehet meggátolni.

Ez azt jelenti, hogy a teherhordó födém és a burkolat aljzatbetonja közé kell tenni valamilyen – e célra alkalmas – hangszigetelő anyagot. A célszerű rétegrend-kialakítás (melegburkolat és hidegburkolat esetén) az alábbi ábrán jól látható. 

 

 

Az Ursa cég erre speciális ásványgyapot szigeteléseket (Ursa TEP és Ursa TSP Bionic) ajánl. Hogy ezek valóban hatékonyan működjenek, feltétlenül figyelni kell néhány technológiai szabályra, melyről az Építési Megoldások portál cikkében lehet bővebben olvasni.

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>