Az építkezés fázisai

Kerülhet-e elérhetetlen magasságba egy tetőablak?

2021.03.03

Régebben jellegzetes tervezési hibának tartották, ha olyan magasságba kerül egy tető- (vagy másmilyen) ablak, hogy nem lehet kézzel biztonságosan – esetleg egy székre vagy szobai létrára állva – elérni. Ma már megoldás lehet a távirányításos ablaknyitás is. Ezután már csak egy lépés az ablaknyitás és -zárás automatizálása, mondjuk a belső téri hőmérséklet vagy páratartalom függvényében.

 

 

A Roto a tetőablakaihoz számos ilyen digitális megoldást kínál – derül ki az Építési Megoldások portál cikkéből.  A tetőablakokhoz kapcsolódó „okos” megoldásoknál a hasznos funkciók között a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők, valamint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás is szerepet kap. Mindezek a kényelmi funkciók mellett jelentősen hozzájárulhatnak az épület üzemeltetési költségeinek és energiafelhasználásának optimalizálásához is.

Az épület használója

akár előre programozottan, a megfelelő eszközhöz csatlakoztatva tudja az ablakokat együtt vagy külön nyitni-csukni, amelyhez az árnyékolók mozgatása is beállítható.

A szél- vagy csapadékérzékelőkkel, páraszabályozókkal felszerelt Roto ablakok biztosítják a védelmet az időjárás szélsőségeitől: azaz az ablakok csukódnak a nem várt zivatar esetén, vagy nyílnak, ha a beltér levegője azt igényli, és a túlzott felmelegedést elkerülendő az árnyékolók mozgatása is automatizáltan történhet.

 

 

Mindez nemcsak előre programozottan lehetséges, hanem a megfelelő eszközökhöz csatlakoztatva, akár a számítógépen keresztül is beállítható. Az okos telefonok alkalmazásait használva pedig valós időben kaphatunk információt az épület biztonsági és energetikai állapotáról. Mindezt az egyszerűbb fali kapcsolós vagy távirányítós modellel, vagy akár a szolármodullal, esetleg saját akkumulátorral ellátott vezérléssel is tervezhetjük. A Roto többféle üvegrétegű motoros tetőablakai Designo R4, R6, Designo I8 és Roto Q-4 alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. 

További információ az epitesimegodasok.hu oldalon >> 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>