Az építkezés fázisai

Milyen legyen a padlásfödém, ha nem építjük be a tetőteret?

2021.02.27

Ha a padlásfödém az épület legfelső olyan szerkezete, amely fűtött teret választ el fűtetlentől, akkor itt feltétlenül gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről. A jól szigetelt padlásfödém nyáron bent tartja a házban megtermelt, a szobák hűtésére fordított energiát, télen pedig a fűtésre szánt meleget.

 

Ha nem használjuk lakótér céljára a tetőteret, attól még kiváló rakodótér lehet. Ehhez persze valamilyen szilárd burkolatot, terhelhető felületet kell itt kialakítanunk. De ha nem is pakolunk rá, akkor is érdemes legalább „szervizutakat” kialakítani járható felülettel például a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb. Akár használjuk raktározás céljára, akár nem,

arra mindenképpen gondolnunk kell, hogy a lakatlan, hideg padlásteret ne fűtsük fölöslegesen. Vagyis ezt a födémet – szakszóval élve – „zárófödémként” érdemes kialakítani.

Erre kínál egy lehetséges komplex megoldást az Ursa új, kombinált XPS-bakos szigetelőrendszere.

A födémszerkezet felső síkjára 60–80 cm-es közökkel teherhordó vázszerkezetet kell készíteni Ursa extrudált polisztirolból vágott 10 cm széles „hasábokból”, és nem-térfogatnövekedő ragasztóhabbal rögzíteni. Ezekre 10 cm széles, minimum 2,5 cm vastag léceket kell ragasztani. Ez az „Ursa XPS-bakos szendvicsszerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonalmenti teherátadást és ez fogadja majd a – szegezett vagy csavarozott – járható deszkaborítást is. A felületre párafékező és légzáró Ursa Seco Pro 2 fóliát kell teríteni az XPS-bakokon is átvezetve, az átlapolásokat egymáshoz légtömören leragasztva Ursa Seco Pro KP ragasztószalaggal.

 

 

Az így kialakított, fóliázott „hőszigetelő-tartó” közökbe kell méretre szabni és elhelyezni az Ursa szálas ásványgyapot szigetelőanyagot minimum 20 cm vastagságban – e célra az Ursa SF 32, Ursa DF 35 Gold, Ursa DF 37 Optimum, Ursa DF 39 vagy az Ursa Terra 74 Ph és Ursa Terra 78 termék ajánlott. A ritkított deszkaburkolat alá javasolt leteríteni egy réteg geotextíliát, amely megvédi a gyapotot a téli áramló hideg levegőtől és a por elleni védelem szerepét is betölti.

E megoldás azt az előnyt is nyújtja, hogy az extrudált polisztirol hőszigetelés beépítésével minimálisra csökken a tartószerkezet vonalmenti hővesztesége is – nem úgy, mintha csak fával dolgoznánk. Ezen túlmenően az Ursa XPS-bakos szerkezet rendkívül gazdaságos megoldás, mert az Ursa XPS köbméterára nagyjából fele a fa köbméterárának.

Ursa Salgótarján Zrt. (Forrás: Építési Megoldások)
 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>