Az építkezés fázisai

Házimozi a lakásban: így lehet igényesen és esztétikusan kialakítani

2022.11.03

Egy ilyen tér kialakításánál nem elégséges pusztán kiváló minőségű audiotechnikai eszközöket használni – az épület akusztikai, illetve a teremakusztikai jellemzőinek precíz vizsgálata és tervezése sok esetben fontosabb, mint a hangeszközök teljesítménye.

 

 

Látványos házimozi termet készített a Silver Insulation System Kft. Csapata, Györök János építész és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével - írja az EpítesiMegoldasok.hu cikke. A projekt célja egy otthoni sztereo házimozi-helyiség kialakítása, illetve a lehető legjobb házimoziélmény elérése volt.

 

 

Először ki kellett alakítani a hanggátló szerkezeteket, hogy ne jusson át a hangenergia a moziteremből a lakóhelyiségek felé. A „ház a házban” rendszer alapján a födémet megfelelő hanggátló úsztatóréteggel látták el, amelyre méretezett úsztatott beton került. Az oldalfalak mentén végig többrétegű gipszkarton előtétfalat építettek, amelyet megdöntve, rugalmasan kötöttek ki a főfalakhoz, hogy az egymással szemben lévő falak között ne alakuljon ki csörgés, továbbá egy többrétegű hanggátló álmennyezet is épült, amelyet szintén rugalmasan függesztettek le a födémről.

A hanggátló szerkezetek megépítése után következett a tér teremakusztikai kialakítása. Egy terem hangzását alapvetően már a helyiség szélesség/magasság/hosszúság arányai meghatározzák. Az épület szerkezetkész állapotban volt, amelyen nem lehetett változtatni. Ezért először megvizsgálták, hogy a terem méretarányai megfelelnek-e a nemzetközi ajánlásoknak (mivel az elsődleges funkció házimozi, ezért a Dolby szabvány ajánlásait vették alapul). Ezután meg kellett határozni a helyiség tervezett utózengési idejét. A számítások szerint nagyságrendileg Tm=0,25 ±0,05 sec-os közepes utózengési időre kellett tervezni, természetesen a toleranciasávok figyelembevételével. Ezt háromféle teremakusztikai burkolattal lehetett elérni.

 

Az egyik a szélessávú elnyelő, amelyet a Knauf Insulation által gyártott Heraklith C, 35 mm vastagságú fagyapottáblákkal alakítottak ki, amely mögé 50 mm vastag ásványgyapotot helyeztek. Ez a kombináció igen hatékony hangelnyeléssel bír, és számos akusztikai munkában bizonyult már kiváló és költséghatékony megoldásnak. Annak érdekében, hogy ne legyen túlcsillapítva a tér, a mennyezet nagy részén a Heraklith C táblákat nem kombinálták ásványgyapottal, így azok hangelnyelési foka jelentősen alacsonyabb. De nem csupán hanggátló, hanem esztétikai szerepe is van a Heraklith-nak: egyedi domborzatának köszönhetően a festés különleges látványt nyújt, ezzel emelve a terem hangulatát. A lapok jellegzetes felületi struktúráját felhasználva készültek a „kétszínű” festések. Egy matt türkiz színre fújt Heraklith táblára került fényes felületi hengerelés dekorfestékkel, kék és bronz színben, és egy matt vörösesbarnára fújt Heraklith-ra került ugyanaz a fényes kék és bronz dekorfesték, egészen más hatást eredményezve. A vászonhoz közeli mennyezeten maradt a matt vörösesbarna szín. Mindezt változtatható színű ledsoros világításokkal lehet különbözőképpen megvilágítani. 

A másik burkolat a mélynyelő membrán, amiből a farost, illetve a műbőr felülettel rendelkező típusokat alkalmazták. A burkolatok, amelyek a légrés változtatásával hangolhatók, a „fordított dob” elve alapján működnek. A harmadik típusú burkolat pedig a diffúzor, amely a hang egyenletes lecsengését biztosítja – ezt a célt szolgálja a hátsó polcrendszer is.

A helyiséget központi légtechnikai rendszer látja el légutánpótlással, ezért a gépészeti csöveket nagyon gondos tervezéssel kellett megépíteni, hogy a légsebesség alacsony legyen, illetve az áthallás megszüntetése érdekében a csöveket gondosan el kellett dobozolni.

A visszamérések alapján elmondható, hogy a terem teljesíti a követelményeket, teljes mértékben belül marad a toleranciasávon. A végeredmény egy szépen hangzó, egyenletes energialecsengéssel rendelkező házimoziterem, amely amellett, hogy jól szól, esztétikus megjelenésű is - olvasható a szakportál cikkében. .

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>