Az építkezés fázisai

Hullámpala – nem ment ki a divatból, vannak igényes megoldások

2021.12.16

A modern szálcement hullámpala ma már nem a mezőgazdasági vagy melléképületek igénytelen fedőanyaga – állítja az Építési Megoldások oldalon elérhető cikk. Mint hozzáteszi: hullámpala a kortárs építészet egyik kedvelt anyagává lépett elő. Esetenként talán polgárpukkasztónak tűnnek az ilyen házak, miközben a költségtakarékosság szempontja egyértelműen mellette szól. 

 

 

„A még számtalan helyen látható, rossz hírű, környezetszennyező és egészségkárosító elődjével ellentétben a modern szálcement pala környezetbarát alapanyagok felhasználásával készül, ökológiai lábnyoma csekély” – olvasható a cikkben. Leginkább a szürke árnyalataiban elterjedt, pedig elérhető különböző földszínű változatokban is, ami további lehetőségeket kínál, különösen ha nemcsak a tetőre, hanem a homlokzatra is alkalmazzák. 

Ezután néhány példaértékű alkalmazást mutat be a cikk – néhány fotót itt is bemutatunk. (A képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók!) 

 

Hasonlóan a változatos fedési képeket kínáló síkpalához, a szálcement hullámpala is rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, amely nemcsak mezőgazdasági épületek, de lakó- vagy közösség épületek tervezése esetén is hasznos, előnyös – hívja fel a figyelmet a cikk. Szinte nincs olyan épület, ahol a beltéri páratartalom-szabályozás, az épületen belüli megfelelő mikroklíma kialakítása ne lenne szempont. Ehhez a szerelt átszellőztetett homlokzat ismert tulajdonságait kínálva egy hullámpala burkolat is hozzájárulhat.

Lakóépületeknél is fontos lehet továbbá a hullámpalának – a külső zajok, a zuhogó eső, jégverés hangját mérséklő felületének köszönhető – hangszigetelő tulajdonsága.

Kis önsúlyának köszönhetően a hullámpala tetőfedéshez nem szükséges különösen erős tetőszerkezet (fedélszék), ami azt jelenti, hogy például felújítások esetén megtartható (a szükséges javításokkal) az eredeti tartószerkezet. Ez is olcsóbbá, illetve gyorsabbá teheti a munkálatokat. 

A hullámpala gondos kivitelezéssel viharnak, szélnek és a jégnek is ellenáll, tűzálló, továbbá teherbíró képessége, korrózióállósága, kórokozókkal (penésszel, gombával) szembeni ellenálló képessége, valamint fagyálló és UV álló tulajdonsága is figyelemre méltó – derül ki a CRLT Solution képviselet által publikált cikkben, melyben IDE KATTINTVA további részletek is olvashatók. 

 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>