Az építkezés fázisai

Ablakválasztás: mi fér a költségvetésbe?

2021.04.13

A sokak által vágyott nagy üvegfelületek vagy a hangulatos kerti partik kiindulópontjai, a látványos teraszajtók néha elbuknak a költségvetés akadályversenyén. Nézzük néhány ötletet ennek elkerülésére!

 

 

Építkezni vagy felújítani akkor is jelentős beruházás, ha a megvalósításhoz ma egy sor támogatás is elérhető. Tény, hogy nem mindenki gondolkodhat feltétlenül például prémium nyílászáróban. Ablakválasztásra specializált szakértők szerint pedig néhány centis kompromisszum vagy pár ötlet sokak számára elérhetővé teszi a minőségi nyílászárókat.

Az alábbi példák abban segítenek, hogy néhány átgondolt döntéssel a szerényebb költségvetésbe is beleférjen a magas minőség.

 

Látvány vagy minőség

Népszerűek a nagy, néha extra méretű nyílászárók. Az aktuális ablakdivat, a nagy üvegfelületek látványa azonban akár meglepő nagyságrendű árajánlatot is jelenthet. Ha azonban a látványba beleszeretünk, hajlamosak vagyunk a minőséget feláldozni az esztétika oltárán – és már jönnek is az „olcsóbb, de ugyanolyan jó” megoldások – amik aztán mégsem ugyanolyan jók. 

Európa egyik legnagyobb múlttal rendelkező, osztrák ablakgyártója, az Internorm szakértői több mint húsz éve gyűjtik az adatokat a magyar vásárlói szokásokról. A cég szakértőinek analógiája szerint „az ugyanolyan jó, de sokkal olcsóbb” az ablakvásárláskor a következőt jelenti. Háromajtós kisautóra van pénzünk, ami helyett a legnagyobb modellt vásároljuk meg, háromhengeres, 1000 cm3-es motorral, ami sokat fogyaszt majd, és sokat kell szervizbe vinni – de sokkal szebben mutat a ház előtt.

Vajon autót érdemes-e így vásárolni? És ablakot?

 

Számoljunk erkélyajtót!

A nagy üvegfelületről senkit nem akarunk lebeszélni, de modell és modell között, az árat tekintve sokkal nagyobb a különbség, mint az élvezetei értékében. 

Konkrét példát egy 3,0 x 2,4 m teraszajtó esetére mutatunk. Ebben az esetben háromféle megoldás közül választhatunk: nyíló erkélyajtó, magas küszöbös tolóajtó és a teljesen lapos küszöbös emelő-tolóajtó. Utóbbiak kifejezetten népszerű megoldásnak számítanak, és persze jól is mutatnak. Most nézzük az árak nagyságrendjét!

Ha az egy fix és két nyíló résszel kialakított erkélyajtó árát 3 egységnek tekintjük, a tolóajtó 4,5 egység, az emelő-toló 6,5 egységbe kerül. Ekkor a különbségért már érdemes a kalkulációt újragondolni.

 

 

30 cm. Látod a különbséget?

– kérdezik a szakértők. A 3 m belmagasságú épületekbe első elképzelések szerint 2,7m magasságú nyílászáró illik, de az élvezeti értéket kevésbé befolyásolja, ha ehelyett csupán 2,10-2,40 m magas szerkezetet választunk, különösen, ha az árkülönbséget is meglátjuk.

 

Hol férhet be a sarokkanapé?

Nem kérdés, szükség van egy átjárható nyílásra, egy kellően nagy ajtóra. Maradva az előbbi méretpéldánál: egy 3 m széles tolóajtó szabad átjárható ajtónyílása nem egészen 1,5 m, míg egy kétszárnyú ajtónál 2 m és itt is lapos küszöbön tudunk ki-bejárkálni. Így lesz a kedvezőbb árú megoldás mindjárt a praktikusabb is.

 

A praktikus fix ablak

Sokan meglepődnek azon, ha egy ablak nem nyitható. De szükséges, hogy mind az legyen? Az ablakok árából jelentős tétel az azok mozgatását biztosító vasalat. Ezért is érdemes átgondolni, hogy a helyiségekben a szellőztetés érdekében hány nyíló ablakra van szükség, a többi nyugodtan lehet fix, hiszen a többi funkcióját így is ellátja. Újabb okos tipp, hogy a költségvetést az elvárásainkhoz tudjuk igazítani.

 

 

Észrevétlen különbség, egységes látvány

Ma már nem igaz a közhely, hogy „az igazi ablak fából van”. Persze senkit nem akarunk lebeszélni természetesen a szép alufa ablakokról, ahol az időjárásnak kitett külső oldalon alumíniumborítást kap a fa ablak. Az Internorm mérnökei a cég 90 éves gyártói tapasztalatai alapján állítják, hogy a fa ablak az esztétikán túl a műanyaggal szemben jelentős előnnyel nem rendelkezik, viszont jelentősen többe kerül. A fa- és a műanyag ablakok párhuzamos fejlesztése során szerzett tapasztalatok azt mutatja, hogy a kevésbé fontos életterekbe, mint pl. wc, fürdő, a sokkal praktikusabb műanyag ablakot érdemes választani. Ezek is külső alumínium borítással készülnek, így a ház teljesen egységes képet fog mutatni. Ez is egy okos költségcsökkentő tétel, amely nem megy a vágyott látvány kárára.

Életünk jelentős részét lakásunkban töltjük. Otthonunk hangulatát és a nehezen számszerűsíthető, beárazható vagy akár körülírható komfortérzetét az ablakok is alaposan meghatározzák. Válasszunk tehát okosan ajtót, ablakot, teraszajtót!

 

www.internorm.hu
Internorm Ablak Kft. 
 

Építkezési fázis:

2. Tervezési folyamat

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Már az igények pontos megfogalmazásában is sokat segíthet a szakember.

Bővebben >>>>

Érdemes azokra is hallgatni, akik már dolgoztattak a javasolt tervezővel.

Bővebben >>>>

A nekünk tetsző stílusban épült házakat érdemes megnézni.

Bővebben >>>>

Az építészkamarai névjegyzékben kell szerepelnie.

Bővebben >>>>

A legtöbb esetben ezt az építészre bízhatjuk.

Bővebben >>>>

Ekkor kell minél jobban pontosítanunk, hogy milyen házat szeretnénk és mennyit tudunk rákölteni.

Bővebben >>>>

Ki tartja a kapcsolatot a hatósággal?

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk az „Energia és komfort” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Falak, tetők, nyílászárók” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>

Itt javasoljuk a „Burkolás, festés, belső tér” fázis, illetve az ahhoz tartozó Tennivalók listájának tanulmányozását.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

... tartalom hamarosan ... 

Bővebben >>>>

A szerződésminta – mely az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek tervezéséhez alkalmazható – a hatályos jogszabályoknak megfelelő rendelkezések alapján készült.

Bővebben >>>>