Az építkezés fázisai

Óriási burkolólapokat szeretne a fürdőszobába? Ehhez már speciális szerszámok és anyagok kellenek

2021.10.21

Évek óta tart az a tendencia, hogy az építészeti, belsőépítészeti gyakorlatban alkalmazott hidegburkolati lapok mérete folyamatosan növekszik. Egyre többen és egyre gyakrabban választanak egyre nagyobb méretű lapokat burkoláshoz. És itt most nemcsak az 50-60 centiméteres mérettartományra kell gondolni, hanem már a 1,5 méteres vagy az akár 3 méteres, nagy darabokra is.

 

 

A kétségtelenül tetszetős, grandiózus burkolati elemek elhelyezése nem az a fajta otthoni barkácsfeladat, amit az építtető maga is meg tud oldani; ez már képzett szakember feladata. Az nagy lapokkal végzett munka ugyanis a korábbiakban megszokott technológiáktól eltérő,

speciális tudást, eszközöket és segédanyagokat igényel.

Ez utóbbiak esetében különösen érvényes az az állítás, hogy ne csak a szép, minőségi csempékre vagy járólapokra áldozzunk megfelelő összeget, hanem a rögzítésükhöz szükséges termékekre is, hiszen ez a szigorú előfeltétele annak, hogy sokáig gyönyörködhessünk a végeredményben.

Mik azok a speciális eszközök, amelyekre szükség lehet egy ilyen feladathoz? Valószínűleg kevés háztartásban található vákuumos lapemelő vagy hordozókeret, márpedig ezek használata elengedhetetlen a 150 centiméternél nagyobb burkolóelemek biztonságos mozgatásához. A lapok megmunkálásához, méretre vágásához stabil, sík munkafelületre van szükség, és nem árt, ha van kéznél egy erre a célra használható szerelőasztal. A hagyományos anyagú burkolóelemek vágását csempevágóval lehet elvégezni, ám a nagy, 3-5 mm vastag elemek darabolásához gyakran speciális kertlivágót és úgynevezett roppantót is be kell vetni. A lyukak, idomok kivágásához csak a legjobb minőségű gyémántkorongokat és -tárcsákat célszerű használni. A lapok illesztésénél a pontos elhelyezés érdekében érdemes keresztlézerrel célozni, de itt már a szintezőékek vagy csavaros szintezők alkalmazása is erősen javasolt.

 

 

A speciális eszközökön kívül érdemes áttekinteni a nagy lapokkal történő burkolás fontosabb lépéseit és a javasolt segédanyagokat. Megfelelő tapadást csak pormentes felületen lehet biztosítani, ezért a felületek ellenőrzése és portalanítása minden munkafázisban elkerülhetetlen. Lényeges szempont még, hogy sík és stabil legyen a fogadófelület, amelynek kiegyenlítéséhez oldalfal esetében javítóhabarcsot (Cemix Hungary javaslat: Renobet / Reparatur habarcs), padló esetében pedig aljzatkiegyenlítőt (Nivoplus 3-15) kell használni.

 

(A képek kattintással nagyobb méretben megnyithatók.)

 

A nagy lapok ragasztásához – különösen függőleges felületek esetén – szálerősített és emelt diszperzió artalmú, tehát jól tapadó anyagokat érdemes felhasználni. Kizárólag az alakváltozásra képes ragasztók jöhetnek szóba (S1 Flex M / S1 Flex / S2 Flex), mert hosszútávon ezek viselik el a fal- vagy padlófűtés által okozott hőingadozásokat. Mind a lapok hátoldalát, mind a fogadófelületet el kell látni a ragasztóréteggel, amit speciális fogazású glettvassal javasolt felvinni (ez a speciális eszköz is szükséges tehát!). Itt figyelembe kell venni, hogy csak a kettős kenés biztosítja a megfelelő ragasztómennyiséget és vastagságot.

A lapok illesztésénél a megfelelő fugahézag (minimum 5 mm) kialakítására is ügyelni kell.

Az nagy burkolóelemek fugázásához a tartósan rugalmas fugázóanyagok (EpoxiCol 2K) használata a jó megoldás.

 

Cemix Hungary Kft., Veszprém
 

Építkezési fázis:

7. Burkolás, festés, belső tér

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

Bővebben >>>>

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

Bővebben >>>>

Mérlegeljük alaposan, szükség lesz-e terjedelmes, bonyolult berendezésekre.

Bővebben >>>>

A színek és az igénybevételek tekintetében is érdemes a biztonságra törekedni.

Bővebben >>>>

Itt van egy lista, hogy például milyen különleges igények merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Ha előre tervezünk, sokkal esztétikusabb lehet a berendezések elhelyezése.

Bővebben >>>>

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Időt kell hagyni az aljzat kiszáradására.

Bővebben >>>>

A hobbikat és különleges igényeket előre gondoljuk át.

Bővebben >>>>

A csúszásmentesség lépcsők esetében különösen fontos.

Bővebben >>>>

A természetes kövek foltossága bizony nem hiba.

Bővebben >>>>

Nem gondoltak arra, hogy itt járművek fognak áthaladni.

Bővebben >>>>

Utólag bonyolultabb a nagy berendezések beépítése.

Bővebben >>>>