Az építkezés fázisai

Padlóburkolatok, lépcsők

2020.12.29

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

 

A padlók kiválasztásában a tervező építész akkor tud segíteni, ha elmondjuk neki pontosan, melyik helyiséget hogyan, mire akarjuk használni. Hova megyünk cipővel, hova kerülhetnek piszkosabb vagy nedves dolgok (csizma, bicikli, kutya stb.) Míg a fagyállóságra és a kopásállóságra (PEI értékek, lakásba például PEI IV mindenhova megfelel) ma már oda szokás figyelni, a csúszásgátlás gyakran elsikkad, pedig fürdőszobákban, lépcsőkön és különösen házi medencék, zuhanyzók környékén balesetet okozhat a nem megfelelő csúszásgátlású (minimum R9, lépcsőkön R10, mezítláb használt felületeken „A” de jobb ha „B” csúszásmentességi osztályú). Melegburkolatoknál (parkettánál, szőnyegpadlónál, laminátnál, vinilnél, linóleumnál stb.) gyakran okoz gondot a görgőszék használata. Ha ilyet akarunk használni dolgozószobában, gyerekszobában, a vékony burkolatoknál az aljzatból és a kiegyenlítőből is nagyobb szilárdságú kell. Zuhanyozók, illetve zuhanyozásra is használt kádak feletti falat tanácsos előbb kent szigeteléssel vízhatlanná tenni, és utána burkolni, csempézni.
Minden burkolatnál gondoljuk át a takaríthatóságot is, ami olykor ellentétben lehet a csúszásgátlással. A fényes fekete felületek, vagy az üvegfelületek többlet takarítási igény okoznak.

Sok embernek van igénye a természetes anyagokra, de tudjunk róla: ezek egyrészt nem olyan egyenletes színűek, minőségűek, mint a gyártmányok, másrészt kényesebbek is lehetnek. Ilyen a márvány, a mészkő anyagok, a rézfelületek, a különböző faanyagok, melyek mind egyedi karbantartást, takarítást igényelnek. Kültéren a faanyagok és a legtöbb fém is öregszik, mattul, sötétedik, patinásodik. Az egzóta fák vagy hőkezelt fák lassabban, a műanyaggal kevert fa (WPC: wood-plastic composite) is öregszik, szálasodik, vetemedik, de lassabban. Akkor válasszunk ilyen anyagot, ha ezt szeretjük bennük – mert természetesen lehet ezt is szeretni.

Végül a lépcsőkről azt kell tudni, hogy az építész megszerkeszti a geometriájukat (egyforma fellépésekkel, valamint a „két lépcsőfokmagasság + egy lépcsőfokszélesség = 60–64 centiméter” szabály betartásával), de spórolhatunk a hellyel, ha úgynevezett húzott karú lépcsőt terveztetünk. A lépcső burkolata legyen összhangban a többi padlóval, ne csússzon, és válasszunk vagy terveztessünk hozzáillő, biztonságos korlátokat. A falépcsők gyakran elkészülésük után egy-két évvel már recsegnek. Ezt csak úgy tudjuk elkerülni, ha a fokok alatt nincs függőleges takarás, vagy ha acéltartóval megerősítjük a fokokat, esetleg fém vagy vasbeton lépcsőt csináltatunk, faborítással.

Gondoljuk át azt is, vajon részben vagy egészben akadálymentessé tehető-e a lakás – ha valamelyik családtag kerekesszékbe kényszerül, megoldható-e az elhelyezése?

Szintén kérdés, ha gyerek van/lesz a családban, hogy tehető gyerekbiztossá. Leesések, kéz becsípődés, csúszás elleni védelem, áramütés elleni védelem, forrázás elleni védelem, magára rántás, felmászás elleni védelem – többek között ezekre érdemes gondolnunk.