Az építkezés fázisai

PVC kompozit teraszburkolat: tartós, könnyen tisztítható, gyorsan szerelhető

2022.08.23

A fa és a műanyag tulajdonságait egyesítő megoldást ajánlanak a Deceuninck szakemberei a kültéri felületek burkolására; mint a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben olvasható, a PVC kompozit burkolat természetes megjelenésű, ugyanakkor ellenálló és hosszú élettartamú. A Twinson teraszrendszert ajánlják akár kerti ösvények, hagyományos teraszok vagy mondjuk az úszómedence napozóterasz kialakításához. Az egyszerűen tisztítható, ápolható burkolólapok vízállóak, szálkamentesek, összeszerelésük pedig gyors és egyszerű. A Deceuninck szakemberei a közleményben ennek lépéseit mutatják be, felhívva a figyelmet arra, hogy a tervezéssel és a munka kivitelezésével ajánlott tanúsított cégeket megbízni.

 

 

Kezdjük az alapoknál

A legjobb, ha az aljzat teljesen sík és megerősített, amire a legalkalmasabb a minimum 10 centiméter magas beton vagy esetleg tömörített kavicságy. Egyenetlen vagy burkolattal nem rendelkező felületek, például régi járólapok vagy pázsit esetén is tudnak azonban megoldást kínálni a Deceuninck szakemberei. Utóbbi esetben geotextíliával is letakarják a füvet, ami megakadályozza, hogy az benőjön az új deszkák közé. Tetőterasz esetében pedig – ahol a vízszigetelést az alaphoz való rögzítés megbontaná – úgynevezett úszószerkezetet javasolnak.

Fontos, hogy a terasz alsó, teherhordó szerkezetének a lejtése legalább egy-két fokos legyen, ami biztosítja a vízelvezetést. Ehhez a szakemberek széles tartóprofilokat és alátéteket használnak, amelyek korrigálják a terasz dőlésszögét és irányát például a házhoz vagy a medencéhez képest. Ezt követően kiszámítják a burkoláshoz szükséges padlólapok számát. A tartószerkezet lerakása előtt meg kell határozni, hogy az illesztések (deszkák) milyen irányúak legyenek, majd a tartóprofilokat ehhez képest keresztbe fektetni. A profilokat csavarokkal rögzítik az alattuk lévő szerkezethez, helyet hagyva a vízelvezetéshez és a dilatációhoz. Az alap és a tartószerkezet közé behelyezett, állítható magasságú lábak egyenlítik ki a magasságkülönbségeket, míg a szélektől 20-30 centiméterre elhelyezett záróprofil akadályozza meg, hogy a terasz a szélein felemelkedjen és felületén visszatartsa a vizet. 

 

(A képek kattintással nagyobb méretben megnyithatók!)

 

Folytassuk a burkolattal

A tartószerkezet beépítése után erre felkerülnek a méretre szabott lapok, melyek vágásakor mindig figyelembe kell venni, hogy a magas hőmérséklet az anyag tágulását okozhatja. A kívánt hossz beállítását általában még szállítás előtt elvégzik, de nagyobb épületeknél közvetlenül a helyszínen is megoldható. A lapokat műanyag rögzítőfülek kötik össze a tartószerkezettel, ami tovább növeli az építmény rugalmasságát. Ezeket pedig csavarokkal rögzítik az alapszerkezet közepéhez. A teraszt lezáró deszkát ezenkívül speciális csattal is rögzítik. A terasz minden szélén, beleértve a ház falát is, elegendő helyet kell hagyni az anyag tágulása miatt. Az alumíniumszerkezetre szerelt burkolat gyakorlatilag bárhol szétszedhető. Az egyetlen mozgatható, középső deszka eltávolításával az összes helyett elegendő csupán a javításra szoruló részen kivenni az érintett lapot.

 

Utolsó simítások

Miután minden deszka a helyére került, a lezárás Twinson anyagból kialakított végelemmel vagy alumínium szegőprofil használatával történik. A beépítéskor keletkező törmelékeket és szennyeződéseket finom kefével és kis mennyiségű háztartási tisztítószerrel kevert vízzel vagy magasnyomású mosóval lehet eltávolítani. Ez utóbbi szükséges a teraszlapok tisztán tartásához is, súrolószert azonban ne használjunk. A frissen installált teraszon nem ajánlott szőnyeget vagy nagyobb tárgyakat elhelyezni, mivel a lapok színe a szerelés után kissé kivilágosodik az UV-sugárzás és egyéb időjárási körülmények hatására. Ez abból adódik, hogy a Twinson elemek fa anyagot is tartalmaznak, amelynek színárnyalata változik. E természetes folyamatot követően a későbbiekben megmarad a tartós szín.

 

Elegáns és ellenálló

A Majestic Massive Pro deszkák vékony polimer (PVC) bevonatrétege megkönnyíti a karbantartást. A felületkezelésnek köszönhetően a lapok rendkívül ellenállók a foltokkal és karcolódásokkal szemben, így tisztításuk rendkívül egyszerű. A deszkák természetes színükkel és élethű, faerezetet utánzó dombornyomásukkal bármilyen kültéri vagy fedett környezethez jól illeszkednek. Tűzállósági tanúsítványuknak köszönhetően a padlólapok tetőteraszokon vagy kültéri lépcsőkön is használhatók.

 

Építkezési fázis:

7. Burkolás, festés, belső tér

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

Bővebben >>>>

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

Bővebben >>>>

Mérlegeljük alaposan, szükség lesz-e terjedelmes, bonyolult berendezésekre.

Bővebben >>>>

A színek és az igénybevételek tekintetében is érdemes a biztonságra törekedni.

Bővebben >>>>

Itt van egy lista, hogy például milyen különleges igények merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Ha előre tervezünk, sokkal esztétikusabb lehet a berendezések elhelyezése.

Bővebben >>>>

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Időt kell hagyni az aljzat kiszáradására.

Bővebben >>>>

A hobbikat és különleges igényeket előre gondoljuk át.

Bővebben >>>>

A csúszásmentesség lépcsők esetében különösen fontos.

Bővebben >>>>

A természetes kövek foltossága bizony nem hiba.

Bővebben >>>>

Nem gondoltak arra, hogy itt járművek fognak áthaladni.

Bővebben >>>>

Utólag bonyolultabb a nagy berendezések beépítése.

Bővebben >>>>