Az építkezés fázisai

Ennyit költenének fürdőszobájuk felújítására a magyarok

2022.12.21

Minden negyedik válaszadó egymillió forint feletti összeggel tervez.

Tízből legalább hatan tervezik felújítani a család fürdőszobáját a következő három évben, amire átlagosan legalább 500 ezer forintot költenének, derül ki a Ravak Hungary Kft. több száz fő bevonásával készült online kutatásából, amelynek eredményeit lapunkhoz is eljuttatták. A válaszadók alig több mint 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csak otthonfelújítási támogatásból tudná megvalósítani a felújítást, 80 százalékuk pedig problémásnak látja a szakemberhiányt. 

 

(A képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók!)

 

Az online kutatás válaszadóinak 38 százaléka egy éven belül, 26 százaléka pedig két-három éven belül tervez nekilátni a fürdőszoba-felújításnak. Érdekesség, hogy csak minden tízedik kitöltő nem gondolkodik egyáltalán takarékoskodási okokból a renováláson, sokan pedig az elmúlt évtizedben túlestek már azon.

Jelentős volt az egyetértés abban, hogy a szakemberhiány problémát okoz a felújítási és kivitelezési munkálatok alatt: ezzel a kitöltők több mint 80 százaléka értett egyet..

Arra a kérdésre, hogy a felújítással kapcsolatos döntésben mennyire számít az otthonfelújítási támogatás lehetősége, a válaszadók közel fele azt válaszolta, hogy semennyire. A 42 százalékuk szerint számít ugyan, de anélkül is lesz felújítás. Mindössze 12 százalék jelentette ki határozottan, hogy a támogatás nélkül elhalasztaná a munkálatokat. Mint ismert, a kormányzati otthonfelújítási program már csak 2022 végéig él, folytatásáról egyelőre nem született döntés.

A fürdőszobai termékek vásárlása során sorrendben a minőség, a hosszú távú megbízhatóság és az ár a legfőbb szempont a magyarok számára.

Vajányi László, a Ravak cégvezetője az eredményeket ismertetve arról beszél a közleményben, hogy az otthonteremtők átlagosan 500 ezer forintot terveznek költeni a fürdőszoba felújítására, de vannak, akik ennek az összegnek a többszörösét szánják e célra. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a jelenlegi árszintek mellett az átlagban beruházásra szánt keretből szinte lehetetlen hosszú távon megbízható termékeket beszerezni, azokat az elvárt minőségben beépíteni. Példaként említette, hogy egy öt négyzetméter alapterületű fürdőszobánál csupán a burkolat költsége alaphangon meghaladja a 200 ezer forintot.

A fürdőszobai termékek vásárlása során a legtöbben interneten és szaküzletekben tájékozódnak. A válaszadók 70 százaléka a szakértékesítő mellett, szerelő szakember véleményét is kikéri a termékek választásakor. A válaszadók 7 százaléka ugyanakkor lakberendező segítségét is igényli.

 

Építkezési fázis:

7. Burkolás, festés, belső tér

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

Bővebben >>>>

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

Bővebben >>>>

Mérlegeljük alaposan, szükség lesz-e terjedelmes, bonyolult berendezésekre.

Bővebben >>>>

A színek és az igénybevételek tekintetében is érdemes a biztonságra törekedni.

Bővebben >>>>

Itt van egy lista, hogy például milyen különleges igények merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Ha előre tervezünk, sokkal esztétikusabb lehet a berendezések elhelyezése.

Bővebben >>>>

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Időt kell hagyni az aljzat kiszáradására.

Bővebben >>>>

A hobbikat és különleges igényeket előre gondoljuk át.

Bővebben >>>>

A csúszásmentesség lépcsők esetében különösen fontos.

Bővebben >>>>

A természetes kövek foltossága bizony nem hiba.

Bővebben >>>>

Nem gondoltak arra, hogy itt járművek fognak áthaladni.

Bővebben >>>>

Utólag bonyolultabb a nagy berendezések beépítése.

Bővebben >>>>