Az építkezés fázisai

Aljzatok kiválasztása (tervezési folyamat)

2020.12.29

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

 

Ha azt akarjuk, hogy az alsó szinten (például a nappaliban) ne halljuk, ha valaki rohangál, táncol a felső szinten (például gyerekszobában), akkor úsztatott aljzatra van szükség, azaz olyan betonlemezre, mely valamilyen puha anyagon fekszik, és nem adja át a kopogó hangot a szerkezetnek. Ez társasházakban előírás csak, de családi házakban is érdemes elgondolkodni rajta. Csendesebb és/vagy türelmesebb családoknál a szalagparketta „úsztatása” vagy vastag, habalátétes szőnyegpadló is használ valamit, de nem olyan értékű, mint a fent leírt módon készített, azaz „úsztatott” aljzat.

Szintén érdemes elgondolkodni a padlófűtésen, amit elsősorban vizes helyiségekbe, fürdőszobába lehet javasolni. Nappalikban, hálószobákban két hátránya lehet: szőnyeget nem tanácsos tenni rá, mert a port, atkákat felkavarja a fűtés, és a szőnyeg a hatásfokot is rontja, másrészt kutatások szerint a melegen tartott láb az ember perifériális keringésének nem tesz jót. 

Apró ötlet: a radiátoros fűtésből is ki lehet hozni többet; ilyenek a törülközőszárítós és dizájn radiátorok, de az aljzatban vezetett csővel egy plusz hurok a kád előtt vagy az előszobában a cipők alatt szinte elhanyagolható költséggel növelhetjük a komfortot.