Az építkezés fázisai

Utólag is akadálymentessé tehetők az ajtók és kapuk – megkönnyíti az idősek és mozgássérültek életét

2023.02.09

Az akadálymentes lakások és házak nemcsak a testi fogyatékkal élők mindennapi életét könnyítik meg, hanem idős korban is segítséget nyújtanak – és általában kényelmesebbé teszik a mindennapi életet. A házak és lakások utólagos akadálymentesítésére is vannak megoldások; a Hörmann Hungária ötletei az alábbiakban olvashatók.

 

(A képek kattintással nagyobb méretben is megnyithatók!)

 

A lehetőségek kiterjednek az akadálymentesített bejáratokra, fürdőszobákra, konyhákra és nappalikra, valamint a lépcsőkön való közlekedés megkönnyítésére. Nézzük meg, milyen berendezések állnak rendelkezésre a Hörmann változatos termékportfóliójában. 


Akadálymentes ajtók 

A meghajtással ellátott házbejárati ajtók és szobaajtók az akadálymentesség fontos elemei lehetnek. A kerekesszékkel vagy gurulós járókerettel közlekedő mozgássérültek és idősek számára ez nagyban megkönnyíti a mindennapi életet. A PortaMatic belső ajtóhajtással a Hörmann beltéri ajtók egyszerűen és kényelmesen nyithatók és zárhatók fali kapcsolóval, rádiós kézi jeladóval, a Hörmann BiSecur alkalmazással bluetooth-on keresztül vagy a Hörmann Homee Smart Home központ segítségével. 

A PortaMatic meghajtást egy szakember gyorsan és egyszerűen beszerelheti, és szükség esetén eltávolítható. Ez a típusú beltéri ajtómeghajtás tehát bérlakásokban is alkalmazható, hiszen

bármikor utólagosan fel-, illetve leszerelhető.

A meghajtás hagyományos konnektorhoz csatlakozik, és évente átlagosan kevesebb, mint három eurónyi villanyt fogyaszt. Így a PortaMatic a hasonló ajtómeghajtásoknál akár 25 százalékkal olcsóbb lehet. 

A PortaMatic kiváló ajtómeghajtási megoldás például irodákban, kórházakban, laborokban, orvosi rendelőkben vagy idősotthonokban is. A higiéniai szempont is lényeges lehet, hiszen az orvosi rendelők ajtajainak, illetve irodaházak mosdóhelyiségeinek ajtajainak érintése fertőzésveszéllyel járhat. Ha tehát a PortaMatic ajtómeghajtást érintkezésmentes kapcsolóval kombinálják, az megbízható védelem a baktériumokkal szemben is. A berendezés „lágy indítás” és „lassított stop” funkcióval nyitja és csukja az ajtókat a szerkezet, ennek köszönhetően nagyon halk. Kiegészítő kényelmi funkciók is elérhetőek az ajtómeghajtáshoz: ezek között van a LED-világítás, valamint a hangjelzés is, amelyek segítik például a sötétben, félhomályban való tájékozódást az ajtó környezetében.  


Kényelmes és biztonságos kapumeghajtások 

A Hörmann garázskapu- és udvarikapu-meghajtásokkal e nyílászárók automatikusan, egyetlen gombnyomással nyithatók és zárhatók. A beépített automatikus kikapcsolási funkció pedig védelmet nyújt a kapun áthaladó emberek (és tárgyak) számára, mivel a kapu mozgása akadályok esetén automatikusan leáll.


Smart Home központ 

A Smart Home rendszerek az akadálymentes életmód modern, átfogó megoldásaként is alkalmazhatók. A Hörmann Homee Smart Home központtal – alkalmazás vagy hangvezérlés segítségével – kényelmesen kezelhetjük kapu- és ajtómeghajtásainkat a nap bármely szakában. A Hörmann Homee kompatibilis más rádiós szabványokkal, és a megfelelő kockán keresztül további rádiós technológiákkal bővíthető, azaz egyetlen rendszerrel nemcsak a kapukat és ajtókat vezérelhetjük, hanem az otthonunkban lévő egyéb eszközöket is, például a fűtést, a világítást vagy a redőnyöket.


További lehetőségek az akadálymentes életvitelhez 

A legtöbb helyiség átalakítható úgy, hogy az akadálymentesítés bizonyos foka könnyen megvalósítható legyen. Így a lakók önálló életvitelre képesek, és jobban meg tudják oldani a mindennapi életüket.

Érdemes már a házépítés, az új lakás kiválasztása vagy otthonunk korszerűsítése során figyelmet fordítani az akadálymentesítés néhány fontos szempontjára.

Különbséget kell tenni a lakóterületen belüli és kívüli megoldások között.

Lakóterületen kívül:
•    személyfelvonó beszerelése a házba,
•    meglévő felvonórendszerek átalakítása,
•    talajszintű hozzáférés kialakítása,
•    lépcsőházak átalakítása, rámpák és lépcsőliftek építése,
•    ajtómegnagyobbítások.

Lakóterületen belül:
A nappaliban:
•    kapcsolók, konnektorok és fűtőszelepek áthelyezése elérhető magasságba,
•    ajtóküszöbök és ajtóbővítmények eltávolítása.
A konyhában: 
•    olyan konyhabútor beszerelése, amely kerekesszékkel is megközelíthető, 
•    csúszásgátló padlóburkolatok telepítése.
A fürdőszobában: 
•    kád beépítése beszállási segédeszközzel,
•    akadálymentes zuhanyzótér kialakítása,
•    állítható magasságú mosdókagyló beszerelése.
A hálószobában: 
•    ágyhoz való akadálymentes hozzáférés,
•    csúszásgátló padlóburkolatok telepítése.


(Forrás: Hörmann

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>