Az építkezés fázisai

Belső terek és berendezések megtervezése (tervezési folyamat)

2020.12.29

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

 

A családi házunkban körülvevő összes határoló felületnek kell valamilyen kialakítást adnunk. Nagyon sok idő fog eltelni, amíg rászánjuk magunkat, hogy „cseréljük le” vagy festessük ki/át, illetve burkoltassunk újra, mert már nem tetszik vagy meguntuk.

Felhívjuk a figyelmet: sokkal nagyobb jelentősége van ennek a résznek, mint elsőre gondolnánk! A burkolásoknak, egyéb felületképzéseknek összhangban kell/kellene kerülniük a belső tér összes többi „berendezéseivel”, bútoraival. Hajlamosak vagyunk kevés figyelmet fordítani egy családi ház esetében a belső tér kialakítására, megtervezésére (amit gyakorlatilag belsőépítészetnek, de legalábbis lakberendezésnek hívunk).

Ha belegondolunk abba, hogy milyen sok pénzbe kerül a belső tér felületképzéseinek, burkolatainak kialakítása, akkor lehet, hogy megéri szakember segítségét igénybe venni, hogy az a legjobb lehessen. A burkolatokat és egyéb felületképző anyagokat úgyis meg kell vásárolnunk, és fel is kell rakatnunk. Nem lesz drágább az anyagok megvásárlása és azoknak a kivitelezése attól, hogy szakembert vonunk be, csak a végeredmény lesz sokkal jobb. És ezeket az anyagokat jellemzően 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába gondoljuk úgy a beköltözést követő 1-2 éven belül, hogy most már nem így csinálnánk, nem ezekkel az anyagokkal és színekkel dolgoznánk…

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a burkolatok, felületképzések szervesen együtt „léteznek” a berendezéseinkkel, bútorainkkal.

Ezért fontos tehát a belső tér megtervezése. Ma már elérhető áron tudunk csináltatni a belső terekről nagyon jó minőségű élethű látványterveket, amelyek nagy segítséget adnak abban, hogy ténylegesen átlássuk azt, amit a belsőépítész megálmodott.