Az építkezés fázisai

Aljzatok, padlók, felületek ellenőrzése

2020.12.29

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

 

Kivitelezés közben felmerülhet, hogy a nedvesen készítendő aljzatok (aljzatbetonok, esztrichek) kiszáradását meg kell várni, főleg fa anyagú padlók esetén, ami időjárástól függően akár több hét, néhány hónap is lehet. A műszaki ellenőr feladata, hogy a nedvességtartalmat ellenőrizze burkolás előtt, illetve idejekorán száraz aljzatra váltson.

Minden burkolatot el lehet rontani, és a legtöbb hiba – lévén befejező munka – látszani is fog, legyen az foltosság, ferdeség stb. A lapburkolatok fektetése (burkolás) viszonylag kényes feladat, itt az első osztály feltétele, hogy a felület két méteren a síktól ne térjen el jobban 2 milliméternél, hogy a „síkfogasság”, azaz pontatlan illesztés sehol ne legyen 0,8 milliméternél nagyobb, és két négyzetmilliméternél nagyobb csorbaság semelyik lap semelyik sarkán ne legyen. 

Az éllezárások, élvédők beépítése ma már alapkövetelmény, érdemes falak sarkainál is ellenőrizni, és megkövetelni. Minden síkváltásnál tanácsos síkváltó profilt alkalmazni, padlóknál különösen.

Kültéri burkolatoknál ahhoz, hogy a lap tényleg ne fagyjon fel, a burkolólapnak, a ragasztónak és a fugázónak is fagyállónak kell lennie, ráadásul a ragasztónak teljes mértékben ki kell töltenie a hátlapot, nem lehet légbuborék mögötte. Ez nem mindig sikerül, ezért is, és ár miatt is érdemes a 4-6-8 centiméter vastag préselt beton lapok, nagyformátumú térkövek között is körülnézni – olcsóbb és tartósabb teraszburkolatot kapunk így.