Az építkezés fázisai

Időtálló tető könnyű cserepekkel

2022.09.25

Még a hideg idő beállta előtt sokan vágnak bele tetőfelújításba. Mind az energetikai korszerűsítés, mind a környezeti hatások elleni védelem szempontjából fontos, hogy milyen tető fedi házunkat. Rendkívül lényeges kérdés az is, hogy a tetőszerkezetre milyen súlyú cserepek kerülnek.

 

 

Erős és rendkívül könnyű

A felújítás egyik lényeges kérdése, hogy a már meglévő tetőszerkezet elbírja-e az új cserepeket, nem okoz-e kárt az épület szerkezetében. A Terrán Synus tetőcserepe

beton alapanyagának és kialakításának köszönhetően egyszerre erős, ugyanakkor rendkívül könnyű, így kevésbé terheli a tetőszerkezetet.

A több mint száz éves Terrán 2014-ben vezette be legkönnyebb tetőcserepét, amely már a következő évben Construma díjat nyert. Sikerességét bizonyítja, hogy a Synus termékcsaládból évente több millió darabot értékesítenek, bevezetésétől tavaly év végéig több mint 65 millió darab kelt el Magyarországon. Népszerűségének titka, hogy a súlya kicsi, ugyanakkor szerkezete tömör, a beton alapanyag miatt erős, ellenáll esőnek, viharnak, szélnek. Egyaránt keresik azok, akik felújítás előtt állnak és azok is, akik újépítésű házukat tervezik.

 

Pazar színválaszték

A Synus klasszikus, hullámos kialakítású tetőcserép, nyolc színben érhető el: az élénk, mégis lágy koralltól a mogyoróbarnán át egészen a modern feketéig, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

 

Négyféle egyedülálló felületkezeléssel

A Synus termékcsalád négyféle felületkezelési eljárással kapható. 

A ColorSystem minden eddiginél tartósabb színt ad a meggypiros és mogyoróbarna Synus cserepeknek, az Elegant pedig a tégla, sötétbarna és fekete színűeket teszi rendkívül simává és ellenállóvá.

A Korall, Mocca, és Moon típusok nemcsak színükben, de tartósságukban is kivételesek, köszönhetően a prémium felületkezeléseknek. 

A mai technológiai tudás egyik legmagasabb szintjét képviseli a Resistor felületkezelési eljárás, amely a fokozott színvédelmen túl, olyan felület kialakítását teszi lehetővé a Korall és Mocca termékeknél, amely kidolgozottságával, felhasznált alapanyagaival a jelenlegi egyik legmagasabb minőséget képviseli. Használatával a cserepek rendkívül ellenálló, kemény felületkialakítású, kiváló kopásállósággal rendelkeznek. Fokozott védelemmel lép fel a mohásodás ellen, öntisztító hatásának köszönhetően esztétikus, hosszantartó fényes megjelenést biztosít. 

A modern tetődizájn népszerű tetőcserép színei a szürke és a fekete. A sötét cserép azonban erőteljesebben melegszik fel így ez esetben kiemelt jelentősége van a hővédelemnek. A Terrán Synus Moon cserepeinél alkalmazott prémium felületkezelési eljárásával, a ClimaControllal a tetőcserepek közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. Ezzel csökken a tetőtérre nehezedő hőteher, valamint növekszik a komfortérzet.

 

Rezsicsökkentés napelemes cseréppel

A tetőfelújítás során az is lényeges szempont lehet, hogy csökkentsük családunk áramszámláját.

A Terrán Generon betoncserépbe integrált szolárcelláival kiváló megoldást kínál, azok teljesen belesimulnak a tető síkjába, különleges esztétikai élményt nyújtanak úgy, hogy közben nem sérül a tető védelmi funkciója.

A Terrán Generon kizárólag a gyártó Rundo és Zenit síkcserepeivel kompatibilis: így ha eleve ezekből a termékcsaládokból választunk, akkor a későbbiekben elegendő csak annyi cserepet lecserélnünk napelemesre, amennyire szükségünk van háztartásunk áramellátásához. Egy átlagos családi házban élő négytagú család esetében – 4-5 kWp-es rendszerrel számolva – ez hozzávetőlegesen 270 db Generon felhelyezését jelenti.

 

A Terrán a tetőfelújítás előtt állókat segíti megújult Terrán Tetőkalkulátorával, amellyel nagyságrendi árajánlat készíthető.

 


 
 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>