Az építkezés fázisai

Lehetséges olyan épületbővítés, amihez nem kell építési engedély

2022.01.14

Ezentúl nem kell építési engedélyt kérni olyan épületbővítésekre, amelyek nem növelik a meglévő építmény hasznos alapterületét. Leginkább utólagos szigetelések, szerkezetmegerősítések esetében fordulhat elő ilyen eset – derül ki az Építésijog.hu portál cikkéből.

 

 

Egy új – 2022. december 27-i, 788. számú – kormányrendelet tartalmazza az a rendelkezést, mely szerint nem kell építési engedélyt kérni a meglévő építmény hasznos alapterületét nem növelő bővítés esetében. 

Viszonylag ritka az olyan eset, amikor az épület „nő, de mégsem nő”, azaz a térfogata bővül, a hasznos alapterülete viszont nem. Ha utánagondolunk, mégis találhatunk példát erre: például ha valamilyen tartószerkezettel kell kívülről megerősíteni a falat, vagy mondjuk abban az esetben, ha tetőtér-beépítésnél megváltoztatjuk a tetősík hajlását:

a meredekebb magastető miatt nő a ház teljes térfogata, ám a beépített hőszigetelés csökkenti a hasznos alapterületet, vagyis ez utóbbi a bővítés ellenére sem nő. 

A portál szerzője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az épület térfogatbővítésének továbbra is korlátokat szabnak az egyéb építésügyi szabályok (az OTÉK és a helyi építési szabályzatok), vagyis az épületmagasságra, a beépítettség mértékére és egyebekre vonatkozó előírásokat továbbra is be kell tartani. 

Minderről – valamint a lapostetős épületekre vonatkozó speciális előírásokról – további részletek is olvashatók az Építésijog.hu (előfizetők számára elérhető) cikkében.

 

Építkezési fázis:

3. Bejelentés, engedélyezés

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Ettől függ az is, hogy milyen részletezettségű tervdokumentációt kell megrendelnünk a tervezőtől.

Bővebben >>>>

Nem minden épület építhető egyszerű bejelentés alapján, még akkor sem, ha lakás céljára épül.

Bővebben >>>>

A folyamat a dokumentáció feltöltésével kezdődik. Az illetékes hatóság legalább egy alkalommal – valamilyen módon – ellenőrizni fogja az építkezést.

Bővebben >>>>

Be kell szerezni a településképi véleményt, az engedély kötelező mellékleteit, valamint az előzetes szakhatósági állásfoglalásokat.

Bővebben >>>>

A folyamat a kérelem feltöltésével indul. A hatóság legtöbbször hiánypótlást is két, a helyszíni szemle mindig kötelező.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Az ÉTDR rendszer a kérelem benyújtásról mindig visszaigazolást állít ki, ezt mindig ellenőrizni javasolt.

Bővebben >>>>

A meghatalmazás kiadásakor mindig érdemes tisztázni azt is, hogy az pontosan mire terjed ki és meddig tart.

Bővebben >>>>

Ha a helyi településképi rendelet településképi véleményezést ír elő, úgy annak beszerzése az eljárás megindítása előtt szükséges.

Bővebben >>>>

Ha a hatóság az engedélyt kiadja, akkor még annak véglegessé válását is meg kell várni.

Bővebben >>>>

Ha engedélyköteles munkát bejelentés alapján kezdünk meg, az szabálytalan. A legjobb esetben is le kell folytatnunk egy engedélyeztetési eljárást, és bírságot kell fizetnünk.

Bővebben >>>>

Mindig az illetékes hatóság szakmai álláspontja a mérvadó, kérdéses esetben azt szerezzük be – lehetőleg írásban!

Bővebben >>>>