Az építkezés fázisai

Előkészítés – egyszerű bejelentés esetén

2020.12.21

Nem minden épület építhető egyszerű bejelentés alapján, még akkor sem, ha lakás céljára épül.

 

Egyszerű bejelentéshez kötöttség ellenőrzése

Fontos tudni, hogy nem minden épület építhető egyszerű bejelentés alapján. E körben a legfontosabb szempont, hogy az építendő épületnek mindenképpen lakóépületnek kell minősülnie. 

Érdemes végig gondolni a következőket:
- Hány lakás lesz kialakítva az épületben?
- Saját lakhatásra épül az épület?
- Mekkora hasznos alapterületű lesz az épület?
- A megépülése után eladásra kerül-e a lakóépület, vagy az épületben a többi lakás?

 

Tervezés

A megbízott tervezővel készíttessük el a kötelező kivitelezési dokumentációt (terveket). Előzetesen egyeztessük a szakemberrel az elképzeléseinket, ellenőrizzük közösen, hogy az épületre valóban egyszerű bejelentést kell-e tenni.
Tisztázzuk, hogy szükséges-e tervezői felelősségbiztosítás megléte vagy megkötése

 

Előzetes szakmai konzultáció

Egyes településeken a bejelentés előtt kötelező szakmai konzultációt lefolytatni a helyi önkormányzatnál. Ezt a gyakorlatban a helyi önkormányzat főépítészénél kell kezdeményezni (néha főépítészi konzultációnak is hívják). Az elkészített terveket itt kell bemutatni a főépítésznek, és itt lehetséges egyeztetni, hogy azok megfelelnek-e a helyi előírásoknak. Az egyeztetésről minden esetben írásos jegyzőkönyv (emlékezetető) kell, hogy készüljön.

Előfordulhat, hogy a főépítész módosításokat javasol a terven, ezeket ésszerű és javasolt is megfogadni. Az egyeztetésen az építtető is részt vehet.

 

Előzetes szakhatósági egyeztetés

A tervek egyik neuralgikus pontja szokott lenni, hogy megfelelnek-e a szakhatósági követelményeknek. Annak érdekében, hogy ne az építkezés közben értesüljünk a szakhatóságok elvárásairól, még a bejelentés benyújtását megelőzően beszerezhetjük a szakhatóságok előzetes véleményét. Erre a szakhatóságoknál van lehetőség az előzetes szakmai konzultációhoz hasonlóan.