Az építkezés fázisai

Két termék a tartós és esztétikus kőburkolatért

2020.06.02

A kő manapság is divatos díszítőelem, legyen szó kerti utakról, teraszokról vagy falakról. Használatánál több fontos szempontot kell figyelembe venni, ezek közé tartozik a minőségi építőanyagok kiválasztása is. A Lasselsberger-Knauf kínálatából most két termékre, a RockFix kőragasztóra és a Colorin Rock kőfugázóra hívjuk fel a figyelmet.

 

Az emberiség több mint 5000 éve használja a követ építésre. Utat, hidat, házat, vízvezetéket, templomot, számtalan különféle formájú és funkciójú épületet emelt már belőle, kiaknázva a természetes alapanyagban rejlő lehetőségeket. Az előnyök, mint a szilárdság, a faraghatóság, a formálhatóság, a színezet vagy a mintázat, még a laikusok számára is egyértelműek. A követ széleskörű elterjedtsége, viszonylag könnyű hozzáférhetősége és egyszerű eszközökkel történő megmunkálhatósága ideális építőanyaggá tette. A kő univerzális felhasználhatósága megmaradt, de napjainkban már elsősorban inkább díszítőelemként, mintsem falazóelemként használjuk. Az elmúlt 10-20 évben felhasználása leginkább a lábazati-, homlokzati- és padlóburkolásban jelentős.
A kőelemek rögzítésére megannyi módszer közül választhatunk: falazás (egymásra támasztás), ragasztás (cementes vagy egyéb kötőanyagú ragasztóval), mechanikai rögzítés (általában fém rögzítőelemekkel), kötőanyag nélküli, száraz egymásra halmozás, beszorítás. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az egyik legegyszerűbb és gépesítés nélkül alkalmazható módszer, ha az erre a célra kifejlesztett ragasztóval kötjük az elemeket a vízszintes vagy függőleges – esetleg ferde – felületekhez. Ebben az esetben megbízható és időtálló rögzítőanyagokat kell alkalmaznunk.

 

Ha időtálló és esztétikus kőlábazatot szeretnénk gazdaságosan kialakítani, olyan ragasztóra lesz szükségünk, ami nemcsak a hasznos terheket viseli jól, hanem az egyéb, elsősorban az időjárásból eredő igénybevételeknek is ellenáll. Az eső, a széllel szállított homok, a hó, a fagyás, olvadás, a napsütés a hirtelen hőmérséklet-változás mind-mind hatással van a kövekre és azok rögzítésére.
A Lasselsberger-Knauf Kft. által gyártott és forgalmazott RockFix kőragasztó ideális természetes kövek (mészkő, travertin, gránit, tufák, porfír, bazalt stb.), műkő és beton burkolólapok, burkolótéglák (mázas, natúr), valamint kerámialapok közép- és vastagágyú ragasztásához. A RockFix kimagasló állékonyságú habarcs, ezért alkalmazható nehezebb kövekhez is, de ilyen esetekben érdemes és ajánlott próbaragasztást végezni, szükség esetén pedig kiegészítő mechanikai rögzítéssel elkészíteni a burkolatot. Fontos előny, hogy ez a kőragasztó trasszos kötőanyagának köszönhetően az általános cementes anyagoktól eltérően semleges, ezért kényesebb kövekhez (folyami mészkő, travertin stb.) is felhasználható. Közép- és vastagágyú alkalmazhatósága miatt az alapfelület egyenetlenségeivel szemben kevésbé érzékeny, sőt! Függőleges felületek burkolása esetén fontos, hogy a megfelelő tapadás érdekében érdesítéssel vagy vakolatfésűvel biztosítsuk a szükséges fogadófelületet.
A RockFix felhasználása végtelenül egyszerű; a gyári, tervezett, előkevert habarcsokhoz hasonlóan csak vizet kell hozzáadni és a csomagoláson szereplő mértékben bekeverni. Ezután ezzel a könnyen és gyorsan feldolgozható alapanyaggal időtálló, esztétikus felületet tudunk létrehozni.
A megfelelő módon rögzített kőelemek közötti rések kitöltéséhez kültéren és beltéren egyaránt alkalmas habarcsfugázónak számít az LB-Knauf másik kiváló terméke, a Colorin Rock. Ezt tizenhatféle színben lehet kapni, így gyakorlatilag valamennyi kőburkolathoz – árnyalattól és mintázattól függően – hozzá illeszthető. A termékbe kevert ásványi töltőanyagok és tulajdonságjavító adalékok garantálják a hosszú távú minőséget és ellenálló képességet. A Colorin Rock régi és új építmények esetén egyaránt alkalmazható.

 

Lasselsberger-Knauf Kft.

Építkezési fázis:

7. Burkolás, festés, belső tér

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A belső térben alkalmazott anyagokat 10-15 évig nem fogjuk lecserélni, hiába jövünk rá 1-2 éven belül, hogy rosszul döntöttünk.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a hangszigetelési igényt és a padlófűtés lehetőségét.

Bővebben >>>>

 

Kopásállóság, csúszásmentesség, takaríthatóság – ezek az alapvető szempontok, de érdemes például az akadálymentességre is gondolni.

Bővebben >>>>

Mérlegeljük alaposan, szükség lesz-e terjedelmes, bonyolult berendezésekre.

Bővebben >>>>

A színek és az igénybevételek tekintetében is érdemes a biztonságra törekedni.

Bővebben >>>>

Itt van egy lista, hogy például milyen különleges igények merülhetnek fel.

Bővebben >>>>

Ha előre tervezünk, sokkal esztétikusabb lehet a berendezések elhelyezése.

Bővebben >>>>

Ha az aljzat nedvességtartalma rendben van, akkor már „csak” a geometriai pontosságra és a tartósságra kell figyelni.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Időt kell hagyni az aljzat kiszáradására.

Bővebben >>>>

A hobbikat és különleges igényeket előre gondoljuk át.

Bővebben >>>>

A csúszásmentesség lépcsők esetében különösen fontos.

Bővebben >>>>

A természetes kövek foltossága bizony nem hiba.

Bővebben >>>>

Nem gondoltak arra, hogy itt járművek fognak áthaladni.

Bővebben >>>>

Utólag bonyolultabb a nagy berendezések beépítése.

Bővebben >>>>