Az építkezés fázisai

Idén jóval egyszerűbb az közművek átírása és az adatváltozások bejelentése

2022.05.02

Az új „e-bejelentő” szolgáltatás segítségével online, egyetlen oldalon keresztül, a korábbiaknál jóval kényelmesebben intézhetjük a közművek átíratását, valamint személyes adatainak megváltozásának bejelentését a közműszolgáltatóknak.

 

 

A legtöbb közműszolgáltató cég már egy ideje lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül intézzük az adatváltozások bejelentését, 2022. január óta pedig újabb előrelépés történt: az úgynevezett e-bejelento szolgáltatás összekapcsolja a rendszerbe bekerülő közműszolgáltatók adatbázisát és a lakcímnyilvántartást. Így az adatainkat már nem kell újra és újra megadnunk a különböző szolgáltatóknál. 

Mint arról az Építésijog.hu portál is hírt adott, az úgynevezett Adatváltozás-kezelési szolgáltatást (AVSZ) a 2021. évi CXIX. törvény vezette be, amely az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő jogszabálymódosításokat is tartalmazza. A jogszabály indokolása szerint

az AVSZ egyrészt a természetes személyek adataiban felmerülő változások egyszerű ügyintézésének lehetőségét, másrészt a közműátírási folyamat elektronizálását és egyszerűsítését teremtette meg.

Az AVSZ az adatváltozásbejelentési szolgáltatása keretében biztosítja, hogy a természetes személyek állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím-, valamint kapcsolattartási adatainak változása esetén értesítést kapjanak azon szolgáltatók (közművek, telekommunikációs cégek), amelyek az érintett természetes személlyel szerződéses jogviszonyban állnak. Az AVSZ emellett a felhasználó-változás bejelentési szolgáltatása révén hozzájárul, hogy a polgárok különböző élethelyzeteiben (költözés, használatba adás, bérbeadás, elhalálozás) szükségessé váló felhasználóváltozási folyamathoz kapcsolódóan az állam egy olyan, ingyenesen igénybe vehető és egyablakos elektronikus ügyintézési szolgáltatást biztosítson, amelynek igénybevételével ügyfél és szolgáltatói oldalon egyaránt jelentős adminisztratív tehercsökkentés érhető el.

Az AVSZ szolgáltatásai itt érhetők el:

https://e-bejelento.gov.hu 

 

Építkezési fázis:

8. Építkezés lezárása

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A dokumentumot az OÉNY-ben kell kiállíttatni és feltölteni.

Bővebben >>>>

A háznak a földhivatali térképre is fel kell kerülnie.

Bővebben >>>>

Érdemes előzetesen elkérni a kivitelezőtől.

Bővebben >>>>

Ebben az időszakban a legkönnyebb megállapodni a kötbérről.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Így nem lehet bizonyítani, hogy kinek a mulasztása okozta a későbbi hibát.

Bővebben >>>>

A végszámlát csak a hatóság bizonyítvány után fizessük ki!

Bővebben >>>>

A hatósági bizonyítvány kiadható akkor is, ha az épület teljes befejezésére még nem került sor…

Bővebben >>>>