Az építkezés fázisai

Milliókat spórolhat, ha most cserél tetőt

2021.04.12

Az Otthonfelújítási támogatás jókora anyagi segítséget jelent a tetőkorszerűsítési munkálatokhoz, de ezen túl érdemes feltérképezni a gyártók saját kedvezményeit is. A Terrán tavaszi Kincsesház akciójának köszönhetően például még esztétikusabb, értékállóbb és ellenállóbb fedést kaphat otthona.

 

 

Egy korszerű, az időjárásnak évtizedekig ellenálló és szemet gyönyörködtető háztető kivitelezése nem kis vállalkozás, időben és anyagiakat tekintve is komoly ráfordítást igényel. Éppen ezért alaposan érdemes megfontolni a lehetőségeket, mielőtt döntünk – legyen szó akár a tetőfedő szakemberekről, akár az alapanyagokról, akár a pénzügyi megoldásokról.

 

Megéri a tetőre fordítani az állami támogatást

Év elején indult az Otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében a legalább egy gyermeket nevelők akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak szinte az összes, otthonkorszerűsítéssel kapcsolatos munkálat esetében. Így a tetőszerkezet, -héjazat felújításán túl a tetőfólia, előtető, ereszcsatorna, kémény/égéstermék-elvezető építése és cseréje is támogatott tevékenység. Ahogyan a napelem, napkollektor telepítése, cseréje és felújítása is.
Fontos tudni, hogy a támogatás utófinanszírozott, tehát csakis a számlaképes vállalkozóval elvégeztetett és kifizetett munkálatok után lehet igényelni. És hogy mitől függ, mennyi pénzt kaphat vissza? A rendelet szerint a támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet, a maximuma pedig legfeljebb az összberuházás fele lehet. Vagyis a gyakorlatban az anyag- és munkadíjnak el kell érnie a munkálatok teljes költségének negyedét, tehát például 6 milliós összköltségvetésnél legalább 1,5 milliót, ekkor 3 millió jár vissza. Amennyiben ez nem így történik, akkor csak a kisebb tétel kétszeresét téríti meg az állam. Annak tehát, aki maximálisan ki szeretné használni az Otthonfelújítási támogatást, érdemes olyan munkálatokat beterveznie, melyeknél a munkadíj és anyag költsége nem tér el lényegesen egymástól. A tető korszerűsítése – akár a napenergiát hasznosító rendszerrel kombinálva – ebből a szempontból optimális választás.

 

A jó tető most szó szerint kincset ér

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. három hónapon át tartó Kincsesház akciójával pedig még tovább faraghat a költségeken, illetve jó megoldás akkor is, ha az állami támogatással valamilyen okból nem tud vagy nem kíván élni. A Kincsesház lényege, hogy mindenki a saját igényei szerint válogathasson a kedvező lehetőségekből, és kisebb anyagi ráfordítással varázsolja komfortosabbá és energiatakarékossá otthonát. A Terrán széles termékportfóliójában minden megtalálható a tető kivitelezéséhez, és ezek megvásárlása után különböző kuponokkal gyűjthetők be a kincsek: 3-30% visszatérítést kaphatunk a tetőfólia, tetőhőszigetelés, kúpalátétek, ereszcsatorna, valamint a vihar- és ereszkapocs árából. Ha pedig tovább tetőzné a kalandokat, akár bruttó 1 millió forintig az új tető anyagdíját is visszanyerheti, sőt akár 2 kWp teljesítményű Terrán Generon napelemes tetőcseréppel is gazdagodhat.

 

 

 

Tervezzen és számoljon előre!

Az anyagiakon most sokat spórolhat tehát, de azzal az idővel és energiával nem szabad fukarkodni, amit az alapanyagok és szakemberek kiválasztásával töltünk. Ezt a fáradságos folyamatot igyekszik megkönnyíteni a Terrán tetőépítőknek szóló, információgazdag oldala, a Tetotepitek.hu. A fontos kérdéseket körbejáró cikkek, szakmai fogásokat bemutató videók, inspirációs ötletek és az anyagköltségeket díjmentesen kiszámoló Tetőkalkulátor alkalmazás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a tetőkorszerűsítés gördülékenyen menjen, a végeredmény pedig olyan legyen, mint amilyet megálmodott.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.
 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>