Az építkezés fázisai

Akár az építkezés helyszínén ki lehet keverni a díszítővakolat színét

2021.10.26

Új homlokzati és lábazati díszítővakolatot dobott piacra nyár elején a Cemix. A Decorol névre keresztelt termék figyelemre méltó tulajdonsága, hogy helyszíni keveréssel tetszőleges színárnyalat állítható elő belelő úgy, hogy a végeredmény gyári minőséget képvisel.

 

 

A veszprémi építőanyag-gyártó az épületek lábazati zónáját érő fokozott terhelés (például talajból érkező nedvesség, felverődő esővíz és egyéb mechanikai behatások) ellen különleges hőszigetelő rétegrendet, a felület esztétikus lezárásához pedig többek között speciális díszítővakolatot kínál. Ez utóbbi szerepét eddig a sokak által ismert Colorol töltötte be. Az összesen 30 színárnyalatban árult termék helyét vette át nyár elején a Cemix új fejlesztése, a Decorol. Elődjéhez hasonlóan ez is hatékonyan ellenáll a lábazatot érő környezeti hatásoknak, ami elsősorban az összetételét alkotó minőségi német alapanyagoknak köszönhető.

A Decorol titka a színes szemcsékben keresendő. Az ezekből kialakítható strukturált bevonat szó szerint védőpajzsot képez a lábazati zónában.

Az innovatív termék azonban nemcsak itt vethető be: homlokzati díszítővakolatként vagy belső terekben dizájn falbetétként is alkalmazható.

A Cemix új terméke egyvalamiben biztosan messze felülmúlja a Colorolt: az általa elérhető színválasztékban. Az előbbi 30 színárnyalatához képest az Decorol 60 színben rendelhető a veszprémi építőanyag-gyártótól. Még nagyobb mozgásteret enged az értékesítési pontokon vagy az építési helyszínen történő keverés. Ebben az esetben ugyanis gyakorlatilag végtelen a lehetőség a színvariációk tekintetében, ezeknek tényleg csak a képzelet, a kísérletezőkedv vagy a türelem szabhat határt.

A keveréshez 14 alapszínű granulátum áll rendelkezésre, amelyek bármilyen arányban vegyíthetők, így segítségükkel tetszőleges, egyedi árnyalatok is előállíthatók. A műveletkor egy szabályt kell csak betartani: egy csomag kötőanyaghoz 5 csomag színes granulátumot kell keverni. A bezacskózott kötőanyag és a különböző színű „kavicsok” a kereskedésekben külön-külön is megvásárolhatók. A színkeverés a termék műszaki adatlapján feltüntetett módon történik. Figyelemreméltó, hogy

a precíz kiszerelésnek és technológiának köszönhetően a helyszíni keveréssel is gyári termékminőség érhető el.

A Decorol elsősorban a szakmai felhasználók részére készült. Felhordása megfelelő tapasztalattal bíró szakembert kíván, továbbá ezen anyag alkalmazása esetén kiemelten fontos szerepet kap a fogadófelület megfelelő minőségű kialakítása, előkészítése, vagyis a síkpontosság, a szennyeződésmentesség és a megfelelő felületi alapozás.

További információk a Cemix honlapján olvashatók >>
 

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>