Az építkezés fázisai

Milyen káresemények fenyegetik leginkább a lakóingatlanokat?

2023.02.22

A lakásokat ért károk közül a legtöbbet csőtörések okozták, második helyen pedig a pusztító, viharos időjárás okozta károk állnak. Kárkifizetés szempontjából viszont a tűzesetek állnak a második helyen, több mint egymillió forintos átlagos térítési összeggel. 

 

 

Az Allianzhoz tavaly közel százezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett, a károk típusát tekintve az előző évekhez hasonlóan ismét a csőtörés vezeti a ranglistát.  Ez tavaly az összes kárbejelentés 30 százalékát tette ki, hasonló arányban, mint az azt megelőző két évben. A csőtöréskárok átlag kifizetése pedig meghaladta a százezer forintot – derül ki a cég sajtóközleményéből.

„A lakásbiztosításokkal kapcsolatban sokan nem tudják, hogy csőtörés esetén a biztosítás nemcsak az ingóságban és az épületben okozott károkat téríti meg, hanem térülhet az elfolyt víz miatti többletdíj is. Ez kifejezetten sokat számít, ha például egy nyaralás miatt hetekig távol vagyunk otthonról, vagy ha a vidéki nyaralónkról van szó, hiszen az ennyi idő alatt elfolyt vízmennyiség jelentősen megemelheti a vízszámlánkat” – idézi a közlemény Borbély Krisztiánt, az Allianz Hungária Zrt. kárrendezési igazgatóságának vezetőjét.

Az időjárás tavaly is óriási károkat okozott. Az ingatlankárok számát tekintve

a csőtörés után a viharkárok fordultak elő leggyakrabban,

de az összes viharos időjárással összefüggésbe hozható károk (gyakoriság szerint: beázás, villámcsapás indukciós hatása, jégverés, felhőszakadás, üvegtörés, villámcsapás, tetőbeázás, hónyomás) száma megközelíti a csőtörésekét, kárkifizetésben is.

„Tavaly február volt a legviharosabb hónap, ekkor csaknem négyszer annyi viharos időjárással összefüggésbe hozható kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, mint a havi átlag, az időjárási szempontból legnyugodtabb márciushoz képest pedig tízszer annyi. Ebben a hónapban a viharokhoz kapcsolódó károk az Allianzhoz beérkező összes bejelentett kár 46 százalékát tették ki. Ehhez hasonlóan magas volt az ilyen típusú károk aránya júniusban (41 százalék), illetve májusban (közel 40 százalék), amikor a jégveréskárok száma hétszer annyi volt, mint egy átlagos hónapban. A viharos időjárás ezenkívül szeptemberben okozott nagyobb pusztítást, amikor a havi átlagnál kétszer több beázás volt, augusztusban pedig a villámlások eredményeztek kiugró mértékű károkat” – mondta Borbély Krisztián.

Bár a tűzesetek nem tartoznak a leggyakrabban előforduló kártípusokhoz, hiszen az összes bejelentett kár 1 százalékát sem teszik ki darabszám tekintetében, a kárkifizetéseket nézve viszont 13 százalék az arányuk, így ebből a szempontból a tűzkárok a csőtörés után a második helyen állnak, az átlagos térítési összeg pedig több mint egymillió forint is lehet. 

 

Nagyon fontos a biztosítás

Az időjárás a jövőben egyre kiszámíthatatlanabb és szélsőségesebb lesz, az ilyen típusú károkra kell felkészülnünk. Mindeközben az általános infláció és a kárinfláció mértéke is folyamatosan nő. A KSH legfrissebb adatai szerint az általános infláció tavaly év végén 24,5 százalék volt, az építőipari termelőiár-index 26 százalék, míg a fogyasztói árindex a járműalkatrész esetén 22,8 százalékos, a járműjavítás, -karbantartás esetén pedig 22,6 százalékos. Tehát az alkatrészek, az építőipari anyagárak, a munka- és rezsióradíjak növekedésével a káresemények helyreállítása is egyre többe kerül, a kisebb helyreállítások során is. Az Allianz tapasztalatai alapján ráadásul a szakemberek munkadíja ma már az anyagok vagy alkatrészek árának akár többszörösére is emelkedett.

Ilyen gazdasági körülmények között különösen fontos, hogy rendelkezzünk biztosítással, és azt a lehető legjobban az igényeinkre szabjuk. Emellett

a már meglévő biztosítási szerződésünket is tanácsos rendszeresen, legalább évente felülvizsgálni annak érdekében, hogy otthonunk ne váljon alulbiztosítottá.

Ha pedig megtörténik a baj, és kár éri az otthonunkat, a legfontosabb, hogy a káreseményt fotókkal, a lehető legpontosabban és legrészletesebben dokumentáljuk, és minél hamarabb bejelentsük azt a biztosító felé. Így a kárelhárítás még időben megkezdődhet, hogy ne legyen még nagyobb a baj. 


 

Építkezési fázis:

9. Beköltözés után

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jótállási jegy része ez a dokumentum.

Bővebben >>>>

Összeállíthatunk egy saját listát az éves teendőkről.

Bővebben >>>>

Írjuk be előre a naptárunkba az időpontokat.

Bővebben >>>>

Érdemes beleírni a szerződésbe a kivitelezőnek ezt a kötelezettségét.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

VIDEO – dr. Jámbor Attila előadása, 2019. február. A felvételt regisztrált olvasóink tekinthetik meg. 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

Nem minden hiba, ami annak látszik… 

Bővebben >>>>

Bonyolultabb berendezéseknél hosszabb a beüzemelési folyamat.

Bővebben >>>>

A termosztát megfelelő helyét is meg kell találni.

Bővebben >>>>

Csak a használati utasítást kellett volna elolvasni.

Bővebben >>>>

Adott esetben a takarítószer kiválasztására is külön figyelni kell.

Bővebben >>>>