Az építkezés fázisai

Milliós kiadásokkal és hónapokig tartó várakozással járhat egy kazáncsere

2022.10.26

Mióta a kormány bejelentette, hogy augusztustól csak egy bizonyos átlagfogyasztásig jár rezsicsökkentett ár az áramra és a gázra, jelentősen megnövekedett az érdeklődés az új kazánok iránt. Az árak ugyanakkor folyamatosan nőnek, valamint nehéz megfelelő eszközt és szakembert találni.

 Sokaknak fájdalmat okozhat az idei fűtési szezon, ha az átlagfogyasztás feletti piaci áron kell fizetni a gázért. Bár kifizetődőnek tűnhet lecserélni a régi, elavult kazánt, de a megnövekedett érdeklődés miatt legtöbben már csak jövő tavaszra kaphatnak időpontot - derül ki a Pénzcentrum.hu cikkéből. 

"A kivitelezés esetében be van táblázva mindenki. Sokan már csak jövő tavaszra vállalnak munkát" – mondta el  Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének (MGVE) elnöke a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozva. A több hónapos, akár féléves kiszállási idő azonban csak az egyik probléma: a forint gyengülésével párhuzamosan az új készülékek ára is folyamatosan emelkedik, ez pedig a legtöbb alapanyagra és eszközre is érvényes.

Az MGVE elnöke szerint ha spórolni szeretnénk a fogyasztásunkon akkor több lehetőség közül is tudunk választani. "Amennyiben nincs lehetőség arra, hogy más energiahordozó bekerüljön a képbe és a lecserélni kívánt készülék egy régi, keménybe kötött 20 éves eszköz, egy új, zártégésű kondenzációs kazánra való cseréje 30 százalékos potenciált rejthet magában. Ehhez megfelelően kell adaptálni a készüléket, kiválasztani a teljesítményét, hozzáigazítani egy meglévő rendszerhez, azt beszabályozni, beállítani stb. Akkor tulajdonképpen a monoenergetikus rendszert, azaz a földgázt nem bántom" – mondta.

Rendkívül fontos az is, hogy a cseréről meghozott döntést megelőzze egy energetikai tanácsadóval történő konzultáció arról, hogy milyen energetikai korszerűsítést érdemes elvégezni, valamint hogy hogyan lehet, illetve érdemes-e a beruházási költségeken spórolni a későbbi, fenntartási költségek fényében.  "Meg kell tudnunk, hogy valójában mire van szükségünk, hiszen így olyan készüléket tudunk választani, ami lefedi az otthonunk valódi igényeit és rengeteget lehet rajta spórolni" – magyarázza az idézett cikkben az MGVE elnöke.

Sajnos az óriási készlethiány lehet még egy tényező, amely, akármennyire is felkészültek vagyunk, keresztülhúzhatja addigi számításainkat. "A gyártók esetében ugyanis most nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az alapanyagellátottság és az energiahordozók problematikájából fakadóan nem tudunk akadálymentesen bármilyen készüléket bármilyen darabszámban szállítani. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó sok esetben találkozik olyan szituációval, hogy kompromisszumot kell kötnie. Lehet kicsit nagyobb lesz, vagy kicsit kisebb, így hordoz magában egy negatív megtakarítási faktort, de nem tudunk mit csinálni, mert nincs más. Jelenleg nincs olyan sokszor, hogy azt kapom, amit kértem, hanem azt tudom megvenni, ami éppen van. Ez a hőszivattyúkra is igaz sajnos. Vannak pozitív példák, de egyre többet találkozunk ezekkel a gondokkal" – mondta Versits Tamás.

 

Ami az anyagiakat illeti

Az említett készlethiány, a forint árfolyamának billegése, valamint a 10 százalékos árnövekedés miatt egy ilyen projekt ára 300 ezer forinttól akár 1,5 millióig, vagy még tovább emelkedhet.

A hőszigetelést többféleképpen is finanszírozhatjuk: önerőből, azaz saját megtakarításból, banki hitelből, személyi kölcsönből, valamint állami támogatásokból (pl. lakásfelújításai támogatás, CSOK). Az első opció tűnhet a leginkább kézenfekvőnek, de ahhoz, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni, energetikai számításokat érdemes végeznünk.

Ez azt jelenti, hogy tisztában kell lennünk a jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékekkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Továbbá jelen esetben csak a kazán cseréjéről beszélünk. Ahhoz, hogy a havi fűtésszámlán minél nagyobb megtakarítást lássunk – esetleg lenullázzuk azt – érdemes elgondolkodni a nyílászárók cseréjén, illetve a hőszigetelésen is. Ezeknek az együttes megléte ugyanis felezheti, vagy akár a mostani rezsiszámlánk értékének kétharmadát le is csípheti. Mára már számos kutatás, illetve többezer idehaza megvalósult lakossági korszerűsítés is igazolja, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, hogy megérheti kölcsönből is belevágni a munkálatokba - írja a Pénzcentrum.hu cikke.   

 

Építkezési fázis:

6. Energia és komfort

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

Érdemes már a tervezés elején, a koncepcióterv fázisában elvégeztetni a számítást az építész, az épületgépész és az elektromos tervező bevonásával.

Bővebben >>>>

Érdemes több változatot is végiggondolni.

Bővebben >>>>

A légzárásra is figyelni kell.

Bővebben >>>>

Meglepően sok energiát meg lehet takarítani külső árnyékolókkal.

Bővebben >>>>

Az ablakokon át a lakásba érkező hőenergiát is hasznosítani lehet.

Bővebben >>>>

Az energiaforrások mellett a karbantartási igény és egyéb szempontok is fontosak.

Bővebben >>>>

Rendelet írja elő, hogy mit kötelező szabályozni.

Bővebben >>>>

Gondoljuk a karbantartásra és a fertőzésmentességre is.

Bővebben >>>>

A levegőbevezetést is lehet célszerűen szabályozni.

Bővebben >>>>

Ma már kötelező megvizsgálni az alternatív rendszerek alkalmazásának lehetőségét.

Bővebben >>>>

Takarékoskodhatunk, ha nem (csak) a vezetés vízzel öntözzük a kertet.

Bővebben >>>>

Gondoljuk át, mi az útjuk a különböző hulladékoknak.

Bővebben >>>>

Így találhatjuk meg hatékonyan az újabb megtakarítási lehetőségeket.

Bővebben >>>>

Ne csak az autó(k), hanem a kerékpárok tárolására is gondoljunk.

Bővebben >>>>

A beépített szerkezetek, padlók, bútorlapok, festékek és lakkok kipárolgása is gondot okozhat.

Bővebben >>>>

Az ivóvíz a vezetékben szennyeződhet, akár ólommal vagy arzénnal is.

Bővebben >>>>

Lehetőleg ne legyen olyan helyiségünk, amibe nem juthat napfény.

Bővebben >>>>

Ma már egy helyiségben általában legalább két-háromféle különböző megvilágítást használunk.

Bővebben >>>>

Sok múlik az egyéni igényeken.

Bővebben >>>>

Minél többet fogunk otthon dolgozni, tanulni, pihenni, annál fontosabb ez a szempont.

Bővebben >>>>

Törekedjünk az egészségre ártalmatlan anyagok használatára.

Bővebben >>>>

Bizonyítottan jó hatásuk van a beltéri növényeknek, természetes textúráknak.

Bővebben >>>>

Érdemes átgondolni a különböző otthoni tevékenységek helyigényét és atmoszféráját.

Bővebben >>>>

Amikor új otthonba költözünk, új lakóközösségbe is érkezünk

Bővebben >>>>

Ha fontos a garancia az átlag feletti minőségre...

Bővebben >>>>

A kivitelezési költségek mellett az üzemeltetési költségeket is vegyük figyelembe.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Az Építésijog.hu portál szerzői összegyűjtötték az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a szakmai gyakorlatban már felmerült legfontosabb kérdéseket ("Gyakran Ismételt Kérdések" = GYIK), és hatályos jogszabályok – illetve saját szakmai mérlegelésük – alapján választ adnak ezekre.

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A csapvíz ólomtartalma meghaladta a megengedett határértéket.

Bővebben >>>>

A szerelvényből kémiai szennyezők oldódtak ki.

Bővebben >>>>

A fertőzés miatt egy egész városrész vize egy hétig ihatatlan volt.

Bővebben >>>>

A kivitelező ilyen kérdésben ne döntsön a tervező vagy a műszaki ellenőr nélkül.

Bővebben >>>>

Előre gondoljuk át, hogy lehet-e több szobára szükségünk.

Bővebben >>>>