Az építkezés fázisai

A lakáshitelkamatok folyamatos emelkedése várható

2021.10.20

A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. Mint a money.hu portál elemzése rámutat: most leginkább abban versenyeznek a bankok, hogy hogy egy-egy szegmensben mégiscsak fenntartják kedvező kamatajánlataikat. Ezeket megtalálni azonban csak a hitelek összehasonlításával lehet.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 15 bázispontos emelésével jelenleg 1,8 százalékon áll az alapkamat. A júniusnak még 0,6 százalékos mutató mellett futottunk neki, azaz az elmúlt hónapokban már kétszer olyan mértékben emelkedett az alapkamat, mint amilyen szinten állt 2021 júniusa előtt. 

 

Stratégiát váltottak a bankok

A pénzpiaci kamatok hirtelen drágulása markánsan megváltoztatta a banki gyakorlatot. Immár a hosszan fix törlesztésű lakáshitelek is drágulnak. A money.hu adatai alapján arra következtet: elbúcsúzhatunk a szelektív kamatemelések időszakától: ilyen mértékű forrásdrágulást a bankok már nem tudnak/nem akarnak kigazdálkodni. Már csak azért sem, mert

az MNB a tegnapi kamatemelés után is jelezte, nem áll meg a szigorítással, a következő hónapokban tovább emeli az alapkamatot.

Ez pedig mintegy „keltetőgépbe tette” a hitelkamatokat is. 

A fentiek miatt egyre gyakoribb, hogy általános kamatemelést jelentenek be a bankok, amelyből egy-egy szegmens kimaradása jelzi azt, hogy melyik ajánlatával akar komolyabban versenyezni a bank a piacon. Miután a megoldások eltérőek – van ahol a hitel futamideje, a hitel összege, vagy épp a fix törlesztés idejét meghatározó kamatperiódus alapján történik a legversenyképesebb ajánlat kiválasztása az adott  banknál – ezért a money.hu szakértői szerint a hitelfelvételben gondolkodóknak mindenképp érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat, hiszen

akár milliós tételt is spórolhatunk egy jól megválasztott lakáshitel esetében a törlesztőrészleten,

ha a számunkra legolcsóbb konstrukciót választjuk.

 

Ennél csak drágább lesz a hitel 

A gyorsaság is fontos lehet. Aki a következő hónapokban szeretne lakáshitelt felvenni, és módja van előrehozni a hitelfelvételt, szintén sokat spórolhat. A bankok kamatemelései ugyanis ma még alatta maradnak az MNB alapkamat és a pénzpiaci kamatok drágulásának mértékétől, de a gyorsuló trend nem ígér sok jót. A fentiek miatt bizonyosan

magasabb kamatszinten adósodik el majd az a polgár, aki 2-3 hónap múlva keresi majd a legmegfelelőbb ajánlatot, mint az, aki a következő hetekben vesz fel hitelt. 

A mostani időszak külön érdekessége, hogy sokan most kerülnek ki a hiteltörlesztési moratóiumból. Számukra ezek a hetek arra is jók lehetnek, hogy korábbi, magasabb kamatozású hitelüket olcsóbbra cseréljék, hiszen a jelenlegi piaci kamatok több éves összevetésben még most is olcsónak számítanak, s így akár a kitolódó futamidőt, vagy épp a fizetendő törlesztőrészletet is csökkenteni lehet. A további várt kamatemelkedés ezt a lehetőséget is egyre inkább háttérbe szorítja. 

A money.hu a szokásoknak megfelelően most is áttekintette az elmúlt időszak banki lakáshitel kamat változásait.

 

Általános emelők

A K&H Bank, amely az azt megelőző hónapokban egyes futamidőknél – szeptemberben a piaci K6 kategóriában a 10 éves kamatperiódusú, illetve a 10, illetve 20 évig fix hitelek esetében – még kamatot is csökkentett, októbertől egységesen emelt. A drágulást már szeptemberben sem megúszó 5 éves kamatperiódus mellett kínált hitelek 30 bázisponttal lettek drágábbak. A 10 éves kamatperiódusú és a 10 éves végig fix kamatozású kölcsönök egységesen 35 bázisponttal kerülnek többe, mint a múlt hónapban. A szeptemberi drágulás után további 0,15 százalékkal lett magasabb a 15 éves végig fix hitel kamata, s hasonló mértékben emelkedett a 20 éves végig fix hitel kamata is. 

Az UniCredit Banknál az otthonteremtő hitelek kamatait folyamatosan a referenciakamatokhoz aktualizálják. Így az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtő hitelek THM-je az augusztusi 4,96-ról októberre 5,37 százalékra, az 5 éves otthonteremtőké, 5,38%-ról 5,48 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a bank a piaci jelzáloghiteleknél nem változtatott szeptemberben, sőt – meglehetősen bátran – azt is előre jelezte, hogy az érvényben lévő kamatok a 2021.11.10-e után szerződött ügyletekre is irányadóak lesznek. 

A szeptemberi szinten tartás után 0,5 százalékponttal magasabb kamaton érhető el a MagNet Bank stabil ötös és stabil tízes hitele is. A napokban bejelentett akvizíció nyomán hamarosan a MagNet Bankhoz kerülő Sopron Banknál ugyanakkor szeptemberben minden soron átvezették a referenciakamat emelkedését, majd októberben ez folytatódott. Az Otthonteremtő kamattámogatott hitel 5 éves kamatperiódussal így 6,30 százalékos, 1 éves kamatperiódussal 4,80 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett érhető el. 

A Gránit Bankot is elérte a drágulás: szeptember 6-tól az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek és szabad felhasználású hitelek kamata 13, a 10 éveseké 10 bázisponttal emelkedett. Ennél is nagyobbat lépett a bank, amikor október 10-től egységesen 0,7 százalékponttal emelte meg az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát. Az Oberbanknál az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata egyaránt 0,25 százalékponttal emelkedett. A bank közlése szerint ezen kamatszintek november 14-ig maradnak érvényben.

 

Szelektív drágítók

A Budapest Banknál október 18-tól már nem igényelhető 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitel. Emellett komoly mértékben emelkedtek a hitelek kamatai is. Az 5 éves Lakáscélú és Enyhítő hitel kamata 6,12 százalékról 6,33 százalékra emelkedett, a 10 éves konstrukcióban 6,65-ről 6,81 százalékra nőtt a kamat. Az 5 éves Enyhítő2 hitel kamata 6,65 százalékról 22 bázisponttal, 6,86-ra, a 10 éves periódusban 0,16 százalékponttal 7,18-ról 7,34 százalékra emelkedett. A legnagyobb mértékben a szabad felhasználású jelzáloghitelének kamata ugrott: 1,2 százalékponttal lett magasabb október 18-tól, s így már több, mint 7 százalékos (7,02%) szinten érhető el. A Szabad felhasználású és Adósságrendező hitel kamatához ugyanakkor nem nyúlt a BB. 

Az 5 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitelek kamata 10 millió alatti hitelek esetében 0,33 százalékponttal, ennél nagyobb hitel esetében 25 bázisponttal emelkedett. A 10 éves fogyasztóbarát hitelek kamata minden hitelösszeg sávban egységesen 7 bázisponttal lett magasabb. A végig fix fogyasztóbarát hitelek kamata viszont nem változott. 

Októbertől az OTP Banknál a 31 millió forintnál magasabb hitelösszeg után a korábbi 125 bázispont helyett 140 bázispont kedvezmény érhető el, így ebben a sávban a kamatok 0,15 százalékponttal alacsonyabbak lettek. Rosszabb hír, hogy a fogyasztóbarát hitelek kamata 0,4 százalékponttal emelkedett.

Átvezette a referenciakamat-változást a hiteleinél az MKB Bank, ám októberben a fogyasztóbarát hitelek kamatai és egyéb kondíciói már nem változtak.

A CIB Banknál szeptember elején az otthonteremtési hitelek kamatát és ezzel összefüggésben a támogatás mértékét aktualizálták a referenciakamat változása miatt. Október 1-től azonban a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kamata 0,3 százalékponttal emelkedett, s hasonló mértékű volt az emelés az 5 és 10 éves kamatperiódus szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsönöknél is. Nem változott ugyanakkor a Felújítási kedvezménycsomag, illetve a végig FIX hitelek kamata.  

Október 1-től az Ersténél a 6 hónapos kamatperiódusú jelzáloghitelek referenciakamatainak emelkedése miatt emelkedtek a kamatok, ám az 5 és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 15 éves fix futamidejű jelzáloghitelek kamatai változatlanok.

A Raiffeisen is szelektíven nyúlt a kamatokhoz. Miközben az 5 és 10 éves kamatperiódusú, és a hasonló futamidejű végig fix hitelek kamata szeptemberben 0,3 százalékponttal emelkedett, a 15 éves fix hitelek kamata azóta sem változott.

Miközben a referenciakamatok aktualizálása a Takarékbanknál is megtörtént, a reprezentatív példák adatai szerint a Takarék Ötös, Tízes, Fix15-ös és Fix20-as jelzáloghitelek kamatai és THM-értékei nem változtak. A pénzintézetnél egyedül Takarék Referencia Otthon Lakáshitel THM-je növekedett, a kamat az augusztusi 5,36 százalékról 5,82 százalékra emelkedett októberre. 

 

Akciózárás is hozhat kamatemelést

A kamatemelés speciális formája a korábban adott kamatkedvezmény visszavonása. Így drágult 0,3 százalékponttal a 10 éves kamatperiódusú Új Otthon lakáshitel a Sopron Banknál. Hasonló módon járt el a CIB Bank, ahol a Kamat kedvezménycsomag PLUSZ, a Magnifica és a Magnifica 3 kedvezménycsomagokban a kedvezmény mértéke 30 bázisponttal csökkent, így ezekben a csomagokban is emelkedett a fizetendő kamat.
Az infláció a díjakban és a költségekben is drágulást hoz.

Miközben a hitelek kamatának emelkedésétől tartunk, a kölcsönfelvételhez kapcsolódó sok egyéb díj és költség is emelkedik az infláció miatt. Ami vigasztaló lehet: a banki akciók is folytatónak az ősszel.


(Kép: Alexander Stein, pixabay.com)

 

Építkezési fázis:

1. Ingatlanvétel, finanszírozás

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A jelzálogjog és a végrehajtási jogok mellett például a szolgalmi jogoknak is lehetnek nem kívánt következményeik.

Bővebben >>>>

Más-más iratokat kell ellenőriznünk üres telek, felépítménnyel rendelkező ingatlan és lakás esetében.

Bővebben >>>>

A valóságban fennálló méretek eltérhetnek a térképmásolat méreteitől.

Bővebben >>>>

Osztatlan közös tulajdon, illetve társasház esetén szükségesek ezek a dokumentumok.

Bővebben >>>>

Az építésügyi előírásoktól függ, hogy milyen építési, átalakítási, bővítési tevékenységet (nem) végezhetünk.

Bővebben >>>>

A helyi szabályozás megtilthatja például bizonyos anyagok vagy színek használatát, meghatározhatja a tető lehetséges formáját.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati rendelet által rögzített tilalom vagy kötelezettség akkor is fennáll, ha a tulajdoni lapon ez nem jelenik meg.

Bővebben >>>>

Ha valamilyen fontos közmű nem elérhető az ingatlanon, tájékozódjunk, hogy a bekötésre lesz-e lehetőség.

Bővebben >>>>

A választott helyszín nagymértékben és hosszú távon befolyásolja későbbi energiafelhasználásunkat, komfortunkat, közérzetünket és életformánkat.

Bővebben >>>>

Az önerő mellett pénzintézeti hitellel és állami támogatásokkal kalkulálhatunk.

Bővebben >>>>

Az illetékkedvezményekkel sok pénzt lehet megspórolni.

Bővebben >>>>

Mindenképpen szükség lesz ügyvédre vagy közjegyzőre.

Bővebben >>>>

A vevő csak akkor lesz tulajdonos, ha ezt a Földhivatalnál a tulajdoni lapra bejegyezték.

Bővebben >>>>
Letölthető dokumentumok

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt a VÉTELI AJÁNLAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOG GYAKORLÁSÁRA VALÓ FELHÍVÁS céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

Bővebben >>>>

Ha az adott ingatlanra valakinek elővásárlási joga van, akkor az eladónak „vételi ajánlatot” kell kapnia attól a harmadik személytől, aki meg kívánja vásárolni az ingatlant. Ezután az eladónak az elővásárlásra jogosult személyhez kell fordulnia egy „elővásárlási jog gyakorlására való felhívás” formájában. Ha az elővásárlásra jogosult személy nem kíván élni ezzel a jogával, akkor egy „elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot” ad az eladónak. Ha a eladó ezt megkapta, csak akkor adhatja el az ingatlant harmadik személynek. 

Itt az ELŐVÁSÁRLÁSI JOGRÓL LEMONDÓ NYILATKOZAT céljára adunk egy formadokumentumot, melyet regisztrált felhasználóink tölthetnek le.

 

Bővebben >>>>
Jellemző hibák

A vételi ajánlat elfogadása előtt az eladónak kell ezt megtennie.

Bővebben >>>>

A bank nem adott hitelt, és bővíteni sem lehetett.

Bővebben >>>>

Csak az övezeti besorolásból derült ki.

Bővebben >>>>

A geodéziai felméréskor derült ki, hogy a ház belóg az oldalkertbe.

Bővebben >>>>

Az önkormányzati „útlejegyzés” csak a településrendezési tervből derült ki.

Bővebben >>>>