Az építkezés fázisai

Hogyan válasszunk ablakot a gyerekszobába?

2021.05.18

Kifejezetten a gyerekek – pontosabban az őket nevelő szülők – igényeit figyelembe vége állított össze egy kis listát egy ablakprofil-forgalmazó cég arról, hogy milyen szempontok merülhetnek fel a gyerekszobába kerülő nyílászárók kiválasztásakor.

 

 

Hangszigetelés

A pihentető alvás elengedhetetlen a kiskorúak megfelelő fejlődéshez. Ehhez sokat tud hozzátenni a jó ablak, hiszen kizárja a zajokat, és a hőmérsékletet is segít egyenletesen tartani. Ennek különösen akkor lehet jelentősége, ha forgalmasabb, zajosabb környéken lakunk. „A Deceuninck Elegant ablakprofilok a zajvédelem javítása érdekében speciális hangszigetelő üvegezéssel is kérhetőek. Ez még a nagyon forgalmas területeken is képes kizárni az autók zaját még akkor is, ha az épület viszonylag közel helyezkedik el az úthoz” – idézi a lapunkhoz eljuttatott közlemény Búcsi Jánost, a PVC ablakprofilokat gyártó Deceuninck vállalat termékmenedzserét.

 

Hőszigetelés

A hanggátlás mellett érdemes figyelmet szentelni a hőszigetelésnek is, és eszerint kiválasztani a megfelelő nyílászárót. A szakértők megfigyelései szerint a gyerekek 19-20 fokban alszanak a legjobban. Akár túl meleg, akár túl hűvös a szoba, az álomba szenderülés is nehezebb. Ezért fontos az ideális hőfok beállítása és fenntartása, amiben jelentős szerepet játszik a szigetelés.

Az 50 különféle dekorfóliával választható Elegant ablakprofilok olyan jól szigetelő konstrukcióban is kaphatók, ami akár a passzív házakkal szemben támasztott elvárásoknak is megfelel. Így tehát akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ha kiemelkedően jó szigetelésre vágyunk, és valamilyen extravagáns, különlegesebb színű ablakkeretet szeretnénk.

 

Rovarvédelem

Ma már nem nagyon akad olyan ablak, amelyre ne lehetne szúnyoghálót kérni. Ez a plusz befektetés különösen megéri, ha a gyerekszobáról van szó – egyes tapasztalatok szerint a szúnyogok jobban „szeretik” a gyerekek érzékenyebb, puhább bőrét. Léteznek persze különböző szúnyogriasztó berendezések, de a nyugtalan alvás és az elvakart szúnyogcsípések ellen a legbiztosabb védelem a rovarokat távoltartó fizikai akadály: a szúnyogháló. Ezen nem érdemes takarékoskodni. 

 

 

Tisztíthatóság

A gyakorló szülőknek nem kell magyarázni, miért fontos, hogy a gyerekszoba berendezései könnyen tisztíthatók és száríthatók legyenek… Ez természetesen érvényes az ablaküvegre és a keretre is; szerencsére a műanyag ablakok elég könnyen tisztíthatók. Így akár díszíthetjük is ezeket a felületeket, mondjuk karácsony vagy húsvét alkalmából. 

 

Biztonság

Ha földszinten található a gyerekszoba (és persze bármilyen helyiség), akkor azt is tanácsos fontolóra venni, hogy betörésbiztos nyílászárót válasszunk. Az Elegant ablakok például elérhetők különleges biztonsági vasalattal is, amely fokozottan ellenáll a betörési kísérleteknek. Az ilyen megoldások a legtöbb esetben elriasztják a potenciális betörőket, akik inkább az egyszerűbben feltörhető ablak vagy ajtó után néznek. A „se ki, se be” alapon arról is célszerű gondoskodni, hogy a kisebb gyerekek ne tudják játékból se kinyitni az ablakot. Ehhez már néhány ezer forintért kaphatók olyan biztonsági zárak, amelyek egyszerűen felszerelhetők, és zárolják a kilincset a kívánt pozícióban.

 

(Forrás: Deceuninck-sajtóanyag)

 

Építkezési fázis:

5. Falak, tetők, nyílászárók

Tartsa naprakészen saját listáit, dokumentumait!
JELENTKEZZEN BE, illetve REGISZTRÁLJON!
Tennivalók listája

A tervezőnek statikust – és szükség esetén talajmechanikai szakembert – is be kell vonnia az alapozás megtervezésébe. A vízszigetelésnek az épület szerkezeteit teljes mértékben el kell választania a talajtól, a nedves felületektől.

Bővebben >>>>

A hő- és hangszigetelési igénytől, bizonyos környezeti adottságoktól, illetve az építtető ökológiai tudatosságától is függ, hogy milyen falazóanyagot érdemes választani. 

Bővebben >>>>

A fa, a műanyag és a fém anyagú nyílászárók mellett vegyes szerkezetűek is kaphatók.

Bővebben >>>>

A vasbeton födémeknél a legköltségesebb tétel a zsaluzat, emiatt sok alternatív megoldás van terjedőben.

Bővebben >>>>

A legfontosabb kérdés, hogy lapostetőt vagy magastetőt szeretnénk-e – és ez utóbbi esetében milyen hajlásszögűt. Ezután következhet az anyagok kiválasztása.

Bővebben >>>>

A legfontosabb fázisoknál lényeges a műszaki ellenőr jelenléte.

Bővebben >>>>

Ha valami ránézésre „nem stimmel”, az valószínűleg nem felel meg a szabványnak sem.

Bővebben >>>>

A szigetelés nagyon nehezen és drágán javíttatható - ne kössünk kompromisszumot!

Bővebben >>>>